Nokia is gisteren begonnen met de uitlevering van de N900. Het nieuwe toestel van Nokia dat flink de in spotlights staat, draait op Maemo. Een nieuw mobiel operating system dat volledig open is. Het toestel kost simlockvrij ongeveer vijfhonderd euro.

"De Nokia N900 heeft sinds zijn aankondiging in augustus veel aandacht getrokken, wat we terugzien in de vele bestellingen voor het toestel," vertelt José-Luis Martinez, Vice President Nseries van Nokia. "Het bijzondere aan de N900 is de Maemo-software, die is geënt op de bureau-PC en volwaardige, voor handsets unieke browserfunctionaliteit biedt. De Nokia N900 is daarmee een regelrechte aanrader voor technologie-adepten."

De N900 is de nieuwe highend-smartphone van Nokia. Met een intern geheugen van 32 gigabyte, uitbreidbaar tot 48 gigabyte door middel van SD-kaartjes en met Cortex A8, 1 ghz processor, wil Nokia deze smartphone profileren als een smartphone voor de veeleisers. Zo is er standaard een terminal geopend op Maemo, die men gewoon kan aanroepen.


Maemo is het nieuwe besturingssysteem van Nokia. Nokia zet er hoog mee in, maar de eerste reviews breken toch wat af aan het imago. Zo lijkt het erop dat de software nog niet helemaal af is en dat er nog een hoop bugfixes benodigd zijn. Al met al is het toestel nu wel echt te koop in Nederland. Hiermee wordt de community achter Maemo vermoedelijk nog groter, er is namelijk een levendige community achter het open-source besturingssysteem beschikbaar.

Het toestel is te koop voor ongeveer vijfhonderd euro. In Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Noord-Amerika is het toestel inmiddels verkrijgbaar, of de smartphone later nog elders komt is nog niet duidelijk. Via de Nokia shop kost het toestel zeshonderd euro.