In tegenstelling tot eerdere berichten is van het weekend bekend geworden dat Nokia de N900 wel laat aanpassen door providers. Eerder maakte de gigant nog bekend dat dit niet toegestaan zou zijn.

De N900, het nieuwe high-end-toestel van Nokia gaat op Maemo draaien. Dit besturingssysteem dook eerder alleen op, op MID’s. Maar Nokia heeft besloten het, met de introductie van de N900, ook op smartphones te gaan installeren. Hiermee lijkt het erop dat Symbian doorgeschoven wordt naar mid-end-toestellen en dat Maemo op nieuwe high-end-toestellen terecht gaat komen.

De N900 staat officieel gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. Echter lijkt het erop dat de telefoon in oktober het levenslicht gaat zien, zo stellen de laatste geruchten. De N900 werd door Nokia eerder uitgegeven als een smartphone die niet aangepast mocht worden door providers. Dit heeft voor- en nadelen. Zo is het voor providers niet toegestaan er ook maar iets aan te wijzigen, wat kan betekenen dat de telefoon geweigerd wordt bij een provider.

Het biedt echter ook voordelen. Zo is het toestel geleverd zoals Nokia hem uitgeleverd wilde hebben, dat komt ondersteuning ten goede. Anderzijds zijn consumenten meestal meer gecharmeerd van dergelijke toestellen omdat er geen onnodige dingen opstaan, zoals bijvoorbeeld de welbekende Web ’n Walk-icoontjes. Nokia heeft echter aangekondigd dat het wel toegestaan wordt om aan te passen, dus het toestel zal de icoontjes wel meegeleverd krijgen.