Nokia’s nieuwe high-end smartphone, voorzien van Maemo 5, wordt eind oktober in Nederlandse schappen gelegd. Dat is bekend gemaakt op de Nederlandse Nokia-website. Daar wordt namelijk een levertijdindicatie gegeven.

Nokia komt dus eind oktober met de N900. Het eerste high-end-model van Nokia dat Maemo 5 draait. Dit operating system werd eerst ingezet op internet-tablets, die dus niet kunnen bellen. Nokia heeft echter besloten om het op Linux gebaseerde OS ook op smartphones te gaan installeren.

Hiermee lijkt het erop dat Nokia af wil van Symbian. Een besturingssysteem dat van veel analisten en gebruikers kritiek krijgt. Symbian’s interface is namelijk ernstig verouderd, wat ervoor zorgt dat het besturingssysteem niet echt gebruiksvriendelijk is. Daar tegenover staat dat de code wel erg efficiënt is. Nokia slaat deze weg dus eind oktober in, zo heeft de Finse fabrikant bekend gemaakt.

Nokia heeft echter wel een modderfiguur geslagen met de N900. Op de website van de fabrikant werd het toestel namelijk aangeboden inclusief een hoop extra’s. Deze extra’s zouden meegeleverd worden voor niks, terwijl dit pakket een waarde van ongeveer vijfhonderd euro had. Nokia bevestigde de komst van het pakket via e-mail, aangezien het klantenservicepersoneel het bevestigde. Even later kwam de fabrikant toch terug op deze mededeling en maakte bekend dat de extra’s toch niet meegeleverd werden.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet is van mening dat Nokia dit niet kan maken en heeft klanten opgeroepen om af te wachten. Als het pakket niet geleverd wordt zoals hun hem besteld hebben is hij bereid om de gedupeerde bij te staan als jurist bij het gerecht.