Inleiding

De Nokia N900 is een smartphone afkomstig van Nokia. De telefoon draait op een volledig nieuw besturingssysteem genaamd Maemo. Dit nieuwe open-source-platform gaat naast Symbian aangeboden worden op Nokia-telefoons.

Nokia werkte al langer met Maemo als platform, maar werd toen alleen op tablets ingezet. Eind vorig jaar kwam dan toch de N900 beschikbaar. Het eerste toestel van Nokia dat ook Maemo draait. Maemo maakt een evolutie en is dus niet alleen maar op tablets te verkrijgen. Maar is dat wel een verstandige keuze geweest? Staat het platform niet nog in kinderschoenen, waardoor dagelijks gebruik lastig wordt? Is Maemo een belofte voor de toekomst, of kunnen we het beter gelijk afschaffen? Ik zou zeggen, lees snel verder!

Daarnaast komt de telefoon met typische Nokia-bepakking op de markt. Dat betekent: een vrij hoge prijs voor de high-end-smartphone. Simlockvrij ligt de N900 namelijk rond de 550 tot 600 euro. Waar concurrent HTC het goedkoper houdt, is Nokia meestal wat prijziger met zijn smartphones. Maar is de N900 het prijsverschil waard, als we de vergelijking maken met bijvoorbeeld Windows Mobile- of Android-smartphones? Symbian laten we dan toch maar buiten beschouwing, omdat dat eveneens veelal door Nokia uitgezet wordt.


Is de N900 net zo degelijk als al die andere Nokia-toestellen? Uit de review van bijvoorbeeld de N97 (high-end-smartphone draaiend op Symbian) bleek dat het toestel zeer degelijk was. Maar geldt dit voor de N900 ook? Of heeft Nokia zijn geloof verloochend en is het toestel helemaal niet zo degelijk? Voor alle antwoorden en meer, lees snel door.

Maemo


Zoals gezegd is Maemo het nieuwe platform van Nokia dat alweer enige tijd meedraait op tablets, maar nu ook uitgebracht is voor een smartphone. Maemo is volledig open-source en dat zorgt ervoor dat men gemakkelijk kan uitbreiden. Daarnaast heeft Maemo een grote gebruikersgroep achter zich, wat ervoor zorgt dat je met problemen in ieder geval ergens terecht kunt.

Er is een tijdlang speculatie geweest dat Nokia ervoor gekozen heeft om Symbian op mid-end-telefoons te gaan draaien en Maemo te tillen naar het high-end-segment. Of dit waar is, is echter nooit ‘bewezen’ door Nokia. Die houdt de kiezen stijf op elkaar. Het lijkt wel een logische beslissing van de Finse fabrikant, Symbian wordt immers niet zo heel enthousiast meer ontvangen door een grote groep gebruikers.

Die klagen steen en been dat Symbian niet goed voorbereid is op touchscreensmartphones en dat het allemaal instabiel draait. Ze krijgen het gevoel dat de ontwikkeling jaren geleden gestopt is. Toch is dat niet helemaal waar, want Symbian erkent de problemen wel en werkt aan een oplossing. Die komt in de vorm van een nieuwe Symbian-versie die deze problemen niet meer heeft. Hier is nog maar weinig over bekend, maar het lijkt erop dat hij in ieder geval een widget-interface krijgt. De nieuwe Symbian-versie zou ergens dit jaar op de markt moeten komen.


Maar of Nokia daarop wacht, is nog maar de vraag. Zeker nu Maemo ook op smartphones haar intrede heeft gedaan, zou het kunnen dat Nokia Symbian niet meer op high-end-smartphones wil inzetten. Beide platformen zijn niet door Nokia ontwikkeld, maar worden wel sterk ondersteunt door Nokia. Nokia heeft namelijk een hoop code gedoneerd aan zowel Symbian als Maemo, waardoor zowel Maemo als Symbian bijvoorbeeld gebruik maken van Nokia’s OVI-suite. Nokia onderhoudt beide platformen dus hetzelfde: ‘alleenstaand’, maar met sterke ondersteuning bijvoorbeeld in de vorm van codedonatie.