min

Tags in dit artikel

, ,

Videokaartenfabrikant Sparkle heeft onlangs een nieuwe NVIDIA GTS 250-videokaart uitgebracht. Opvallend aan deze videokaart is de beperkte hoogte van zes centimeter, ook wel een low-profile versie genoemd.

De videokaart heeft net als alle andere GTS 250’s 128 shaderprocessors en een G92b-core. De transformatie naar een kleiner PCB bracht echter ook aanpassingen met zich mee: de kloksnelheden van de kaart zijn aanzienlijk teruggeschroefd. Zo heeft de core een frequentie van 600 MHz, tegenover de standaard 738 MHz. De kloksnelheid van de shaderprocessors is van de gebruikelijk 1836 MHz verlaagd naar 1500 MHz. De LP-variant van Sparkle wordt geleverd met 512 MB of 1024 MB GDDR3-geheugen. Ook hier zijn de frequenties aangepast: respectievelijk 1800 en 1600 MHz. Normale GTS 250-videokaarten hebben een geheugenfrequentie van 2200 MHz.

Het energieverbruik en de warmteafgifte zijn dankzij deze aanpassingen gereduceerd. Hierdoor heeft deze low-profile-variant slechts één zes-pins PCI-e connector nodig voor zijn energie en beschikt de videokaart over een bescheiden koeler zoals hierboven te zien is. De videokaart wordt uitgerust met een HDMI- en DVI-poort. Helaas is er op dit moment nog niets bekend over de prijs.

Vergane glorie, glorieert weer

Sparkle was eerder ook al de leider in het low-profile-segment. Ze had namelijk al de 9800 GT LP in haar assortiment. De GTS 250 is nog iets krachtiger, waardoor dit één van de krachtigste low-profile videokaarten op de markt is. Wel heeft Sparkle een productsheet vrijgegeven, die hier te vinden is.