Apple lijkt begin deze maand begonnen te zijn met het testen van de nieuwe iPhone. Dit concludeert een iPhone-ontwikkelaar uit de gebruikerlogs van zijn applicatie iBART, een openbaar vervoer-gids voor het treinsysteem in San Francisco.

PinchMedia, dat verantwoordelijk is voor de analyse van de gegevens, kijkt aan de hand van het interne identificatienummer van het toestel welke modellen van bepaalde software gebruikmaken. In de gebruikerslogs van iBART dook deze maand voor het eerst de identificatie ‘iPhone3,1’ op, die niet overeenkomt met een van de toestellen die Apple momenteel levert. De meest recente iPhone, de iPhone 3GS, draagt bijvoorbeeld de identificatie ‘iPhone2,1’.

Enkel uit deze gebruikerslogs kan dus geconcludeerd worden dat Apple begonnen is met het intensief testen van de volgende iPhone, die vermoedelijk in de zomer van 2010 zijn opwachting zal gaan maken. Uit het identificatienummer kan daarnaast afgeleid worden dat de volgende iPhone een grote update zal worden. Bij de upgrade van 3G naar 3GS paste Apple slechts het nummer aan van ‘2,0’ naar ‘2,1’ en nu van ‘2,1’ naar ‘3,1’.

De eerste tekenen van het bestaan van de nieuwe ‘iPhone3,1’ werden voor het eerst ontdekt in firmwarebestanden uit augustus 2009. De timing lijkt overeen te komen met de timing die Apple bij de iPhone 3GS hanteerde. Toen doken de eerste 3GS-modellen op in augustus 2008, ongeveer 8 maanden voor de lancering. Het gebruik van het nieuwe toestel bleek toen beperkt tot de San Francisco Bay Area, waar Apple gevestigd is.

Vooralsnog zijn er nog geen concrete aanwijzingen voor grote veranderingen in de nieuwe iPhone, maar geruchten zijn er uiteraard wel. Een van die geruchten is dat de nieuwe iPhone mogelijk over een multicore-processor zal beschikken en ook grafisch nog krachtiger zal zijn. Als Apple een dergelijke planning als bij de iPhone 3G(S) hanteert, lijkt het waarschijnlijk dat Apple ook aankomend voorjaar iPhone OS 4 zal onthullen, gevolgd door een nieuwe iPhone met de nieuwe iPhone OS-versie in juni/juli.