2min

Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat je niet langer ongevraagd info-sms’jes krijgt wanneer je de grens overgaat. Volgens Kroes ergeren veel gsm-bezitters zich aan deze sms’jes over tarieven.

Kroes vertelde donderdagavond op een bijeenkomst met minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in Brussel: "Als ik de steun van het Europees Parlement krijg, zal dat een van mijn eerste voorstellen zijn. Je zou ergens moeten kunnen aanklikken dat je die informatie wel wil."

Kroes krijgt begin januari een andere functie als EU-commissaris voor Informatiesamenleving, Telecom en Media, nadat ze vijf jaar op de zware post van mededinging heeft gezeten. Wel moet ze volgende maand nog de goedkeuring krijgen van het Europees Parlement.

Kroes loofde haar voorganger op de post van Informatiesamenleving, Telecom en Media, de Luxemburgse Viviane Reding. "Die heeft gezorgd voor een enorme beweging door de tarieven te verlagen. Het bellen over de grens is nu al bijna voor niks. De Europese Unie heeft sinds enkele jaren maximumtarieven voor gsm-bellen en sms-en over de grens. De prijzen zijn daardoor flink gedaald", aldus Kroes.

Minister van der Hoeven vertelde Kroes dat ze er voor is om geleidelijk de maximumtarieven af te schaffen. "Neelie, ik denk dat je kennis van concurrentie goed van pas komt om geleidelijk af te komen van die tariefsregulering. Dan kunnen we overgaan naar gewone concurrentie, waar ik voorstander van ben", aldus van der Hoeven. Van der Hoeven vindt dat gsm-bedrijven op dit moment bewust tarieven beperken op of vlak onder het EU-limiet. Volgens van der Hoeven zou de concurrentie opbloeien zonder deze regels en kunnen de prijzen verder onder het maximum dalen.

Ook hebben Europarlementariërs Toine Manders (VVD) en Judith Merkies (PvdA) Kroes gevraagd om iets te gaan doen aan het uitvallen van de gsm-verbinding bij het passeren van de grens. Dat is ook een ergernis van veel mobiele bellers volgens de Europarlementariërs.