3min Devices

Samsung kondigt eigen besturingssysteem aan

Er gonsden al een tijdje geruchten op het internet, maar vandaag heeft Samsung officieel bevestigd dat het bedrijf bada wil gaan uitbrengen. Dit nieuwe mobiele platform is door Samsung ontwikkeld voor de eigen telefoons. Tegelijkertijd met de aankondiging van bada geeft Samsung ook gelijk een SDK vrij voor bada. Die stelt ontwikkelaars in staat applicaties te ontwikkelen voor bada.

Samsung bada komt voort uit de visie ‘Smartphones for Everyone’ van Samsung. "Met dit nieuwe smartphone-platform verstevigen wij ons marktleiderschap in de mobiele industrie", zegt Erwin van der Valk, Marketing Manager bij Samsung Mobile. "Met Samsung bada krijgt de consument zeeën van keuzes voor smartphones. Niet voor niets betekent ‘bada’ ‘oceaan’ in het Koreaans. Tegelijkertijd is Samsung bada voor ontwikkelaars een uitgelezen kans om hun applicaties op een ongekend groot aantal Samsung-devices in de hele wereld geïnstalleerd te krijgen."

Samsung bada bouwt voort op het succes van de Samsung TouchWiz-gebruikersinterface. Die ervoor moeten zorgen dat het platform gemakkelijk in gebruik is. Daarnaast heeft Samsung bada een gevoelige bewegingssensor, een verfijnde vibratiecontrole en gezichtsherkenning. Ook ondersteunt dit platform op sensoren gebaseerde applicaties die reageren op temperatuurverschillen, beweging en activiteit. Met deze sensoren kunnen applicatie-ontwikkelaars gemakkelijk interactieve toepassingen maken.

Samsung bada gaat draaien op backend-servers, waar weer diverse applicaties op draaien. Men kan dan denken aan integratietools voor sociale netwerken en dergelijke. Wat Samsung precies van plan is, is echter nog niet duidelijk. Duidelijk is wel dat Samsung geprobeerd heeft het beste van alle smartphone-platformen te combineren tot één ‘ultiem’ platform. Hierbij behoort bijvoorbeeld ook een eigen markt voor applicaties en dergelijke. Die kunnen van elke functie in het systeem gebruikmaken, inclusief bellen en sms’en en dergelijke. Bada is compleet open, net als Android in feite.

Daarnaast heeft Samsung bekendgemaakt dat er een challange van start is gegaan die ontwikkelaars in staat stelt om er met 2,7 miljoen dollar prijzengeld vandoor te gaan. Om een geldprijs te verdienen, moeten zij met de features van het nieuwe bada-platform applicaties bouwen voor bada-services. Deze challenge is één van de grootste wedstrijden die ooit voor ontwikkelaars van mobiele software is uitgeschreven.
Samsung bereidt voor ontwikkelaars ook een serie Developer Days voor, die in 2010 zullen plaatsvinden. De eerste evenementen zullen in Londen, San Francisco en Seoul worden gehouden, gevolgd door meer evenementen in de loop van 2010.

Het persbericht stelt verder: "De eerste ontwikkelaars op het bada-platform zoals microblogservice Twitter, film- en gameverhuurbedrijf Blockbuster en video- en iconische gameontwikkelaars CapCom, EA Games en Gameloft willen met Samsung bada de ‘mobile experience’ voor consumenten verrijken. Deze partners verwachten dat bada in de komende jaren een hoofdrol zal spelen in de ontwikkeling van applicatiediensten voor een steeds breder publiek." Waardoor dus duidelijk wordt dat Samsung de samenwerking is aangegaan met grote spelers, die ervoor moeten zorgen dat bada een succes gaat worden. Op die manier moet er bij de lancering al voldoende content beschikbaar zijn om te zorgen dat gebruikers het oppakken.

Samsung kondigt eigen besturingssysteem aan

Bron:Techzine Redactie