Het Japanse bedrijf Canon heeft van de Europese mededingingsautoriteiten toestemming gekregen om Océ over te nemen. Océ is een van oorsprong Nederlandse printer- en kopieermachineproducent. De Europese Commissie bevestigde het nieuws dinsdag.

Eerder kreeg de twee bedrijven al toestemming van de Taiwanese autoriteiten. Op de Taiwanese markt is Canon een grote speler. In het land moeten alle fuserende bedrijven toestemming daarvoor krijgen, aldus een woordvoerder van Océ. Ook in Zwitserland en de Verenigde Staten zijn de mededingingsprocedures succesvol afgerond. Océ en Canon zijn ook in deze landen grote spelers.

Nu geeft dus ook de Europese Unie haar toestemming voor de fusie. Canon en Océ zouden geen naaste concurrenten zijn dus een fusie is geen belemmering voor andere bedrijven. In november deed Canon al een bod op Océ van 8,60 euro per aandeel, wat een totaal maakt van 780 miljoen euro.

Orbis Portfolio Management, een aandeelhouder die ongeveer 10 procent van de aandelen in hand heeft, liet eerder al weten het bod te laag te vinden. Canon had op 1 december 25,3 procent van de aandelen van Océ in bezit. Hoeveel aandelen het bedrijf momenteel heeft is niet bekend. Canon komt uiterlijk 8 februari met een definitief bod. Het bod moet dan goedgekeurd worden door de Autoriteit Financiële Markten, wordt het goedgekeurd dan kunnen de aandeelhouders hun aandelen verkopen. Voor de zomer verwacht Océ van de beurs te zijn.