2min

Het gerucht gaat, dat Apple de volledig beschikbare voorraad 10.1-inch multitouch LCD- en OLED-beeldschermen besteld heeft voor zijn aankomende tablet. Dit leidt tot problemen bij andere fabrikanten, die de schermpjes niet meer kunnen bestellen.

Een anonieme ontwerper meldde vorige week op de CES in Las Vegas aan TG Daily, dat hij en zijn team voor een klant een product ontworpen hebben en daarvoor 10-inch beeldschermen nodig hadden. "We hebben maanden lang geprobeerd, maar bij geen van de Aziatische leveranciers waren ze te krijgen", legt de ontwerper uit.

"Men vertelde ons dat Apple ze allemaal besteld heeft. Alle 10-inch LCD’s en ook alle 10-inch OLED’s", voegt de ontwerper eraan toe. Volgens hem ‘is het voor de Apple-tablet’. DigiTimes meldde in december vorig jaar al, dat Apple een grote order voor 10-inch beeldschermen en glaspanelen had gedaan.

Als Apple alle 10-inch LCD- en OLED-schermen heeft besteld, kan dat betekenen dat het bedrijf ervan uit gaat dat men dit jaar tot wel zes miljoen exemplaren zal verkopen. De aankoop van twee verschillende schermen suggereert tevens dat Apple wellicht van plan is om de tablet in twee varianten te gaan verkopen: met LCD- of OLED-scherm.

Geruchten
Apple wordt verwacht op 27 januari een media-event te gaan houden, waar de langverwachte tablet geïntroduceerd zal worden. De geruchtenmolen heeft de afgelopen paar weken niet stilgestaan. Geruchten uiteenlopend van de naam en de prijs tot de mogelijkheden van het apparaat vonden hun weg naar het internet.

Begin deze week klapte CEO Stéphane Richard van het Franse telecombedrijf France Télécome / Orange nog uit de school. Hij onthulde in een radio-interview dat de Apple-tablet later deze maand gelanceerd wordt en zal beschikken over een camera waarmee videogesprekken gehouden kunnen worden. Korte tijd later ontkende Orange dat Richard het bestaan van de Apple-tablet had bevestigd. Hij zou volgens het bedrijf slechts op de speculaties zijn ingegaan.

FingerWorks
Vandaag bleek, vijf jaar na de overname door Apple, dat de inhoud van de website Fingerworks.com is verwijderd. Apple kocht de firma FingerWorks destijds vanwege de innovaties die het bedrijf met multitouch-toetsenborden en touchpads heeft gedaan. Het verwijderen van de inhoud van de website voedt de geruchten dat Apple deze maand zijn eigen tablet zal lanceren des te meer.

Volgens voormalige werknemers van Apple heeft het bedrijf de afgelopen paar jaren gewerkt aan geavanceerde multitouch-bewegingen, die oorspronkelijk door FingerWorks zijn bedacht. Ook zou Apple de afgelopen paar jaren gewerkt hebben aan multitouch-versie van zijn eigen officepakket iWork. Het lijkt daarom steeds aannemelijker dat de tablet niet louter bedoeld is om mee te consumeren, maar ook voor het creëren van bijvoorbeeld documenten. Hiermee vervagen tevens de lijnen tussen de functies van een tablet en die van een meer traditionele laptop.