2min

Een website, die afgelopen woensdag tot wel honderdduizend dollar uitloofde voor degene die met bewijs van het bestaan van Apples tablet kwam, is door Apple gevraagd om deze actie te stoppen. Volgens het bedrijf is de actie in strijd met de Californische wetten voor bedrijfsgeheimen.


De Amerikaanse website ValleyWag plaatste deze week een artikel op zijn website waarin het vroeg om concreet bewijs van Apples tablet. Variërend van tienduizend dollar voor ‘bona fide’ afbeeldingen tot honderdduizend dollar wanneer de website er ‘een uurtje mee mocht spelen.’ De inzenders zouden volledig anoniem blijven, maar mochten hun prijs pas in ontvangst nemen als Apple de tablet daadwerkelijk geïntroduceerd heeft.

Dit bleef niet onopgemerkt bij Apple, die op woensdagavond door advocatenbureau Orrick, Herrington & Sutcliffe een brief naar de website liet sturen met het nadrukkelijke verzoek om de actie voor donderdag 14 januari, 18.00 uur te stoppen. "Hoewel Apple publiek commentaar op zijn producten waardeert, zijn wij van mening dat u en uw bedrijf een grens overschreden hebben door diefstal van Apples bedrijfsgeheimen te belonen", schreef advocaat Michael C. Spillner in een brief aan hoofdredacteur Gabriel Snyder. "Een dergelijk aanbod is illegaal en Apple eist dat u onmiddellijk deze speurtocht stopzet."

Valleywag reageerde sarcastisch op deze brief, door Apple als winnaar van de ‘wedstrijd’ uit te roepen. Volgens de website stelde Apple, door deze brief te sturen, het ‘meest concrete bewijs tot nu toe’ beschikbaar. Snyder geeft toe dat dat ook de opzet van de website is geweest. Als Apple advocaten inhuurt om publicaties te verwijderen, dan gaat het vaak om concreet bewijs van het bestaan van een product, dat in geen geval naar buiten had mogen komen.

"Als je bewijs gevonden hebt dat de Apple Tablet bestaat en je kan het met ons delen, dan maak je nog steeds kans op een prijs", schreef redacteur Gabriel Snyder donderdag. "Apple heeft uiteraard voldoende goede advocaten zoals Michael Spillner, daarom herhalen we ons advies om binnen de lijntjes van de wet te blijven. En daarnaast: gebruik anonieme e-mailadressen! We kunnen Apple niet vertellen wie je bent als we niet weten wie je bent", aldus Snyder.

De verwachting is dat Apple eind deze maand een media-event zal gaan houden, waar het de langverwachte tablet zal introduceren. Eerder deze week werd deze tablet nog ‘een iPhone op steroïden’ genoemd. Het apparaat zou naar verluidt beschikken over een ‘ongelooflijk snelle’ ARM-processor en draaien op de iPhone-kernel. In tegenstelling tot eerder geruchten, heeft de tablet volgens John Gruber van Daring Fireball geen camera.