Het bericht waar veel mensen op zaten te wachten, kwam vandaag eindelijk. TSMC, de chipbakker van ATI en nVidia, meldt dat de productieproblemen van de 40nm chips tot het verleden behoren.

TSMC wist eerder al te melden dat de ‘yields’, het aantal chips dat werkend van een wafer af komt meer dan 70% zou zijn in begin januari. In november van het vorige jaar zou dit nog onder de 50% liggen, dus de verbetering die TSMC beloofde was, wat veelal niet werd verwacht, wel haalbaar. TSMC meldt ook dat de yields van de 40nm chips nu hetzelfde zouden zijn als de yields van de 65nm chips, twee productie-procedé generaties eerder.


Nu de problemen uit de weg zijn voor TSMC en voor ATi, moet ATi nu wel kunnen voldoen aan de gigantische vraag naar HD5000-serie kaarten. Alhoewel dit nog een maand kan duren voordat er grote verzendingen plaatsvinden naar webshops, ziet het er op dit moment een stuk zonniger uit als je een DirectX11 kaart wilt bemachtigen.
Nu het 40nm procedé goed loopt kijkt TSMC al uit naar de opvolger, namelijk het 28nm productie-procedé dat in het derde kwartaal van dit jaar zijn intrede zal doen.