3min

Na afloop van de presentatie van Apples iPad stelde het bedrijf ook een nieuwe softwaredevelopmentkit (SDK) beschikbaar, waarmee ontwikkelaars zelf applicaties voor de iPad kunnen ontwikkelen of hun bestaande iPhone-applicaties, waar nodig, kunnen aanpassen. Deze SDK en bijbehorend iPhone OS 3.2 is echter alleen voor de iPad, niet voor de iPhone.

Inmiddels is gebleken dat iPhone OS 3.2 en bijbehorende SDK specifiek voor de iPad zijn. Dit komt ook overeen met de berichtgeving van afgelopen maandag, waarin wij meldden dat er in de statistieken van verschillende iPhone-applicaties zeker vijftig verschillende tablets met daarop iPhone OS 3.2 geïnstalleerd gevonden waren. Alle iPhones die tot nu toe opdoken draaiden echter iPhone OS 4.

Uit een eerste analyse van de nieuwe SDK blijkt bijvoorbeeld dat de iPad ondersteuning heeft voor externe beeldschermen. iPad-applicaties kunnen door middel van de dock-connector applicaties laten communiceren met een extern beeldscherm, een functionaliteit die in oudere versies van de iPhone SDK nooit werd toegestaan.

Ook nieuw is het delen van bestanden, filesharing genoemd. De iPad heeft een speciale gedeelde map, die op een Mac of PC gemount kan worden. iPad-applicaties kunnen deze map benaderen en zodoende lijkt het dus mogelijk om de iPad te gebruiken voor het opslaan van bestanden. Waarschijnlijk maakt Apple gebruik van deze functionaliteit voor de specifieke iWork-applicaties voor de iPad.

Zoals inmiddels al bekend is ondersteunt de iPad, voor applicaties van derden althans, geen multitasking. Dit wordt ook expliciet in de SDK-documentatie vermeld. Wel is er ondersteuning voor zogenaamde ‘universal apps’, die zowel op de iPad als de iPhone gebruikt kunnen worden. Dit is vergelijkbaar met wat Apple vroeger deed om zowel Intel- als PowerPC-Macs te kunnen ondersteunen.


De nieuwe SDK bevat ook een speciale iPad-simulator, om te kijken hoe iPhone-applicaties op een iPad zouden functioneren. Wanneer in het adresboek op ‘add foto’ geklikt wordt, dan verschijnt daar een popup in beeld met twee mogelijkheden: ‘Take photo’ en ‘Choose existing photo’. De optie ’take photo’ zou echter alleen logisch zijn wanneer de iPad een camera zou hebben. Er zijn volgens MacRumors drie scenarios denkbaar. Een foutje van Apple, de iPad krijgt alsnog een camera of Apple heeft de camera er op het laatste moment uitgehaald. Wat ook nog zou kunnen is een camera-accessoire voor de iPad. Een camera acht de website zelf echter ‘onwaarschijnlijk’.

Grote afwezige tijdens het media-event van afgelopen woensdag was iPhone OS 4, waarin naar verluidt onder meer mogelijkheden voor multitasking zouden zijn ingebouwd. Ook zou het nieuwe iPhone-besturingssysteem een verbeterde grafische interface hebben, onduidelijk bleef echter wat er dan precies veranderd zou zijn. Hoewel verschillende bronnen stelden dat iPhone OS 4 aan bod zou komen, bleek dat uiteindelijk dus niet het geval te zijn.

Mogelijk geeft iPhone OS 3.2 ons wel een kijkje in de keuken voor wat Apple van plan is met het nieuwe iPhone OS. Dit kan zowel op het niveau van functionaliteit zoals multitasking, maar ook door een totaal nieuwe gebruikersinterface, al lijkt dat laatste nogal onwaarschijnlijk. Als Apple de traditie voortzet zullen we in maart opnieuw een avond aan het beeldscherm gekluisterd zitten voor de introductie van iPhone OS 4. We zullen zien.