2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Afgelopen vrijdag brachten we het nieuws dat Apple de mobiele Opera-browser, Opera Mini, afgewezen zou hebben. Uit onderzoek van journalist John Gruber blijkt echter dat dat niet het geval is.

In het originele artikel, afkomstig van de Amerikaanse krant The New York Times, beweert de auteur van het stuk dat Opera-baas von Tetzchner gezegd zou hebben dat de Opera Mini-browser door Apple is afgewezen vanwege de concurrentie voor Safari. Volgens John Gruber van Daring Fireball echter is dat geen citaat van von Tetzchner, maar een parafrasering; de Opera-baas heeft dit nooit zo gezegd.

Gruber claimt uit betrouwbare bronnen, die anoniem wensen te blijven, vernomen te hebben dat Opera een iPhone-versie van de browser ontwikkeld heeft, maar deze nooit bij de App Store ingestuurd heeft, laat staan dat Apple de browser afgewezen heeft. Het is best mogelijk dat Apple Opera Mini alsnog accepteert, omdat Opera twee mobiele browsers heeft: Opera Mini en Opera Mobile.

Opera Mobile is eigenlijk een gestripte versie van de desktop-variant van Opera en werkt ook zoals een gewone doorsnee browser. De browser kan echter niet op de iPhone draaien, omdat deze Java vereist. Java wordt wegens de restricties van Apple sowieso niet op de iPhone toegelaten en dat bemoeilijkt een iPhone-versie van Opera Mobile voor de App Store. Opera Mobile bevat daarnaast een eigen JavaScript interpreter en ook dat is verboden op de iPhone volgens de richtlijnen die stellen dat een applicatie zelf geen downloadbare code mag uitvoeren.

Opera Mini echter is allesbehalve een doorsnee browser. Wanneer de gebruiker met Opera Mini een website bezoekt, wordt verbinding gemaakt met een server van Opera en de bewuste pagina wordt opgehaald en in een speciaal formaat omgezet. De pagina zelf wordt vervolgens versimpelt weergegeven als een soort van afbeelding, hetgeen ook bij PDF gebeurt.

Omdat Opera Mini geen downloadbare code uitvoert, zou volgens Gruber een dergelijke browser niet in strijd zijn met de richtlijnen van Apple. Hoe dan ook kan Apple nog altijd besluiten om de browser te weigeren op grond van andere richtlijnen zoals het bedrijf in het verleden al meermaals bewezen heeft.