Kaspersky Lab brengt Kaspersky Mobile Security 9.0 uit, een programma om smartphones te beschermen en de privacy van de gebruikers veilig te stellen.

Kaspersky MS 9 is een uitgebreid programma voor de smartphone dat bescherming biedt tegen gevarieerde bedreigingen. Er zijn nieuwe functies toegevoegd, onder andere contactprivacy, verbeterde encryptie en antidiefstalfunctionaliteit waardoor Kaspersky zijn top op dit gebied behoudt. Er is ook een compleet nieuwe interface ontwikkeld naar aanleiding van onderzoek naar de bruikbaarheid.

De nieuwe ‘Privacy Protection’ is een functie waarmee gebruikers informatie over hun contacten vertrouwelijk kunnen houden. Dit vanwege mogelijke high-profile contacten, informatie van headhunters of gewoon van familieleden. Door simpelweg hun contacten te markeren als ‘private’ kunnen gebruikers zorgen dat die contacten niet verschijnen in contactlijsten, belgeschiedenis, sms-jes of binnenkomende oproepen. Dus als de smartphone door een ander wordt gebruikt zal er geen informatie ongewenst uitlekken.

Er zijn ook verbeteringen aangebracht in de anti-diefstal functie van het programma. De gebruiker kan in geval van diefstal de smartphone blokkeren, het geheugen wissen, het apparaat traceren via GPS en een melding krijgen met het nieuwe nummer in het geval dat de SIM-kaart is vervangen. De smartphone kan een van te voren ingesteld bericht weergeven wanneer het apparaat wordt geblokkeerd, waardoor een mogelijke vinder het apparaat terug kan geven.

De anti-spam functie geeft de mogelijkheid aan gebruikers om een blacklist voor oproepen en sms-jes aan te maken. Bij binnenkomst van een oproep of bericht kan het simpel aan de zwarte lijst worden toegevoegd. Zo voorkom je ongewenste telefoontjes. Ook kunnen 0900-nummers worden geblokkeerd als de gebruiker uw kind is bijvoorbeeld. In dat geval is de traceermethode via GPS ook handig in geval van nood.