2min

Apple heeft vandaag haar jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) aangekondigd. Dit jaar vindt het evenement plaats van 7 tot en met 11 juni 2010 in San Francisco. In tegenstelling tot eerdere jaren ligt de nadruk bij WWDC 2010 op iPhone OS, het besturingssysteem van de iPhone, iPod touch en de iPad.


Tijdens de vijfdaagse conferentie toont Apple doorgaans haar nieuwe software en technologieën aan ontwikkelaars voor verschillende Apple-platformen, zoals het iPhone OS en het Mac OS X-besturingssysteem. Nieuw tijdens WWDC 2010 zijn de iPad-ontwikkelsessies en praktische workshops voor iPhone OS 4, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem waarin meer dan 1500 nieuwe API’s voor ontwikkelaars en meer dan 100 nieuwe gebruikersfuncties zijn verwerkt.

Traditioneel start Apple het evenement met een presentatie geleid door topman Steve Jobs. Afgelopen jaren gebruikte Apple deze presentatie onder meer om de nieuwe iPhone te introduceren. De verwachting is dat ook de vierde generatie iPhone hier gepresenteerd zal worden. Nadat de nieuwe iPhone vorige week maandag uitlekte is er al aardig wat bekend over het nieuwe toestel. Zo heeft het onder meer een ander ontwerp, een grotere accu en een camera op de voorzijde.

WWDC 2010 richt zich op vijf technische speerpunten, bedoeld om ervaren ontwikkelaars van materiaal en informatie te voorzien: applicatieframeworks, internet en web, grafische voorzieningen en media, ontwikkeltools en Core OS. De engineers van Apple zullen meer dan 100 oplossingsgerichte technische lezingen en workshops houden. Daarnaast biedt WWDC 2010 een zeer divers publiek de kans om te netwerken met duizenden collega-ontwikkelaars voor de iPhone, iPad en Mac uit de hele wereld.

Een andere terugkerende activiteit tijdens de WWDC van dit jaar is de uitreiking van de Apple Design Awards, de prijzen voor best ontworpen applicaties. Ook hier ligt de nadruk op het iPhone OS. Waar vorige jaren ook nog prijzen voor Mac-applicaties werden uitgereikt, beperkt Apple zich dit jaar tot applicaties voor de iPhone en iPad. Voorwaarde is wel dat het applicaties zijn die in de App Store verkrijgbaar zijn.

De WWDC is een populair evenement dat door ontwikkelaars van over de hele wereld wordt bezocht. Vorig jaar was het al binnen een maand na de bekendmaking helemaal uitverkocht. Dit jaar zijn er in totaal vijfduizend plaatsen beschikbaar. Een ticket kost 1599 dollar. Meer informatie is te vinden op Apples speciale WWDC-website.