1 min

Ongeveer twee weken geleden heeft de Pakistaanse overheid Facebook geblokkeerd. De reden voor het blokkeren van de toegang tot Facebook in het land is een Facebook-profiel waarop de oproep gedaan werd om tekeningen van de islamitische profeet Mohammed te maken.

De Pakistaanse overheid besloot om Facebook tot 31 mei te blokkeren. Het profiel van de Amerikaanse cartooniste die oproep deed om tekeningen van de profeet te maken heeft ondertussen tienduizenden volgers. De cartooniste meldt op haar website afstand te doen van het profiel.

Ondertussen heeft een rechtbank in de Pakistaanse stad Lahore de autoriteiten opdracht gegeven om de blokkade op te heffen. "Wij willen niet dat de toegang tot de informatie wordt geblokkeerd", aldus de rechtbank.

Bangladesh

In navolging van Pakistan heeft ook Bangladesh de sociale netwerksite geblokkeerd. Op de sociale netwerksite staan spotprenten over de islamitische profeet Mohammed, die "de religieuze gevoelens van de moslimmeerderheid in het land kwetsen", aldus Bengalese autoriteiten. De reden voor het blokkeren van Facebook in Bangladesh is gelijk aan de reden die Pakistaanse autoriteiten gaven voor de blokkade.

De oproep van de Amerikaanse cartooniste om Mohammed te tekenen was uit protest op een aflevering van South Park waarin de islamitische profeet Mohammed zou voorkomen. Afbeeldingen van Mohammed zijn verboden in de islam.