Google heeft vandaag de navigatie-functie van Google Maps gelanceerd in Nederland en België. De software was er al langer, maar tot voor kort was deze nog niet in Nederland beschikbaar.

Google Maps Navigatie stelt gebruikers van Android-toestellen in staat om gratis gebruik te maken van de stapsgewijze route-instructies. De toepassing haalt de gegevens pas op bij het plannen van een route en download deze niet van te voren naar het Android-toestel. Een internetverbinding is dan ook een vereiste om een route te plannen, het voordeel is dat gebruikers altijd beschikken over de meest actuele gegevens van Google. Nadat de route uitgestippeld is wordt deze wel op de telefoon opgeslagen.

Daarnaast maakt Google handig gebruik van bestaande functionaliteiten van Google Maps en integreert deze in de navigatie-service, of andersom. Zo stelt de software je in staat om extra informatie te tonen, zoals gegevens over tankstations, hotels of restaurants. Indien de bestemming bijna bereikt is schakelt de software automatisch over op de Google Street View-weergave. Het ‘internet-connected GPS navigatiesysteem’ voorziet de gebruiker van turn-by-turn richtingaanwijzingen door middel van beeld en spraak.

De software werd in oktober 2009 geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Sinds woensdag is de software ook in Nederland en België te downloaden uit de Android Market en is geschikt voor mobiele telefoons met Android 1.6 of hoger. Google heeft de lancering ondertussen bevestigd en geeft aan dat het nog om een bètaversie gaat.

Google gaat met Google Maps Navigatie concurreren met navigatiediensten als TomTom en Garmin.
Meer informatie [1] [2].