Afspraken over auteursrechten met betrekking tot het wereldkampioenschap voetbal zorgen ervoor dat veel Nederlanders, op vakantie of aan het werk in het buitenland, WK-beelden niet kunnen bekijken. Meerdere CDA’ers hebben EU-commissaris Neelie Kroes hierop aangesproken en eisen dat het probleem is opgelost voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012.

De CDA-Europarlementsleden willen de EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) optreedt. Vorig jaar kreeg CDA-Europarlementariër Esther de Lange al toezegging dat men naar het probleem ging kijken. "Inmiddels zijn we een jaar verder, is er nog niets gebeurd en zit de Europese sportliefhebber met de gebakken peren", zegt ze.

De oorzaak van het probleem is dat de FIFA alleen uitzendrechten aan omroepen gegeven heeft voor televisie en internet op eigen grondgebied. De beperkte uitzendrechten zorgen ervoor dat omroepen zoals de NOS bezoekers vanuit het buitenland niet mogen toelaten tot de online uitzendingen. Ook WK-beelden op terugkijk-sites zouden voor deze groep niet toegankelijk zijn.

CDA’er Lambert van Nistelrooij wil van Kroes weten of er sprake is van ongeoorloofde beperking van concurrentie. Als omroepen zo hun eigen monopolie beschermen, meent hij dat Europa kan optreden.