2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , , ,

Intel heeft een onderzoek gedaan naar de snelheid tussen een 2 jaar oude Nvidia grafische chip en zijn eigen Corei7 processor. Het doel was om te kijken hoe de snelheid zich verhoudt met parallele taken, de conclusie is dat de Nvidia GeForce GTX 280 slechts 14x sneller is dan de Corei7 960.

Intel wil hiermee aantonen dat de verschillen niet zover uit elkaar liggen als sommige beweren, er zijn namelijk regelmatig berichten geweest dat grafische processors wel 100x sneller zijn dan Intel processoren. Nu is dit natuurlijk erg afhankelijk van welke GPU en welke CPU je gebruikt maar het feit dat Intel de test doet is al een compliment waard.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je beter een grafische processor (GPU) als CPU kan gebruiken want een GPU is ontwikkeld voor parallelle taken en een CPU voor seriële taken. Technisch komt het er op neer dat een GPU beschikt over een groter aantal cores op een lagere snelheid en een CPU over enkele cores op een hoge snelheid. In dit geval had de Geforce GTX 280 14 cores en de Core i7 960 4 cores.

Intel heeft echter aangetoond dat hun chips niet ver onder doen op het gebiedt van parallelle taken. Die taken zijn nodig om bijvoorbeeld grafische informatie op een beeldscherm te tonen maar worden steeds vaker gebruikt voor andere zaken. Dit is natuurlijk niet in Intel zijn voordeel en wellicht daarom ook deze test.

De GeForce GTX 280 is een videokaart uit juni 2008, natuurlijk niet helemaal te vergelijken met een videokaart uit 2010 maar wat deze test ook laat zien, is dat zowel Nvidia als Intel elkaar flink zouden kunnen beconcurreren, als Intel bijvoorbeeld meer videokaarten zou gaan produceren voor gamers, en als Nvidia een eigen CPU lijn op de markt zou brengen. Dit is echter niet het doel van het onderzoek en lijkt momenteel ook niet te spelen maar wel een opmerkelijk feitje.

Nvidia heeft inmiddels ook gereageerd op deze test van Intel en heeft aangegeven, verrast te zijn door de uitspraak van Intel want het komt niet vaak voor dat een concurrent aangeeft dat jouw techniek 14x sneller is dan die van hunzelf.