Microsoft heeft de publieke testversie voor het eerste servicepack van Windows 7 vandaag uitgebracht.

Microsoft onthulde zijn plannen voor het eerste servicepack van Windows 7 en Windows Server 2008 R2 vorige maand op de Tech Ed-conferentie. Het servicepack zal vooral hotfixes en eerder uitgebrachte patches bevatten, maar ook wat nieuwe functies. Zo krijgen Windows Server 2008 R2-gebruikers nieuwe virtualisatieprogramma’s waarmee gebruikers zich voor kunnen bereiden op cloud computing.

Ook nieuw is RemoteFX dat een verbetering is voor de grafische mogelijkheden van de Remote Desktop Client. RemoteFX verbetert de ervaring met meerdere schermen, Windows Aero en multimediastreaming naar alle type clients, ook thinclients. Alles wordt aan de kant van de host gerenderd en enkel de ‘afbeeldingenstream’ wordt, nadat deze is ingepakt, doorgestuurd.

Andere, nog onbevestigde functies, zijn ondersteuning voor USB 3.0, een kortere installatietijd en een verbeterde bluetooth-/WiFi-stack die beter presteert, zo blijkt uit een eerder gelekte kopie van het eerste servicepack voor Windows 7.

Overigens heeft Microsoft al eerder deze maand een testversie van Windows 7 SP1 uitgebracht aan een selecte groep testers. Het servicepack had een grootte van 1,22 GB, was samengesteld op 3 juni en droeg versienummer 7601.16562.100603-1800.

Het betaservicepack kan vanaf deze pagina gedownload worden.