2min

De smartphone-markt groeit dit jaar meer dan ooit. De vraag naar smartphones wordt steeds groter, zo verwacht marktonderzoeker IDC dat alle fabrikanten dit jaar bij elkaar wel eens zo’n 270 miljoen smartphones wereldwijd gaan verkopen. Vorig jaar lag de totale verkoop van smartphones op 173,5 miljoen stuks.

IDC verwacht dat er dit jaar 45% meer smartphones verkocht zouden worden vergeleken met vorig jaar. In tegenstelling blijkt dit percentage nu al op de 55% te liggen.

IDC verhoogt zijn verwachtingen al voor het hele jaar 2010, omdat er nog veel nieuwe toestellen uitkomen dit najaar. Deze telefoons bevatten veelal het besturingssysteem Android. Onlangs zijn al de iPhone 4 van Apple, Evo 4G van HTC en de Blackberry Torch op de markt gebracht. Ook in 2011 blijft er nog een grote vraag naar smartphones bestaan, IDC voorspelt een groei van maar liefst 24,5%.

IDC verwacht dat er genoeg plaats is voor 5 mobiele besturingssystemen. Android en iOS trekken de meeste aandacht, toch doet Symbian van Nokia het op het moment het beste. In 2010 staat dat systeem bovenaan met 40%, gevolgd door Blackberry OS met 18%, Android met 16% en dan komt Apple iOS met 15%.

Het minst gebruikt is Windows Mobile met een percentage van 6,8%. IDC verwacht dat Windows Phone in de komende jaren met een grote inhaalslag komt. IDC denkt dat Windows Phone dan op 10% komt, Android doorgroeit naar 25% en Symbian van Nokia nog een tijdje bovenaan zal staan. IDC verwacht ook dat Samsung, LG en Dell zich zullen melden met Android OS, nu zijn alleen HTC, Sony Ericsson en Motorola fabrikanten die Android OS hanteren.