Analystenbureau Canalys publiceerde vandaag een onderzoek over de smartphonemarkt. Hieruit is gebleken dat bijna de helft van de smartphones wereldwijd op Android draait.

Van de 56 landen waar Canalys zijn onderzoek verrichtte, draait 48 procent van de smartphones op Android. Android is het mobiele besturingssysteem van Google en sinds het vierde kwartaal van 2010 heeft Android het grootste aandeel in de smartphone markt, op basis van het totaal aantal verscheepte toestellen. Microsoft daarentegen lijkt vrijwel van de markt verdwenen. Slechts 1 procent van alle smartphones heeft Windows Phone 7 als besturingssysteem.

Windows Phone staat echter nog in de kinderschoenen, verwacht wordt dat Windows Phone pas echt in 2012 zal gaan doorbreken als verschillende fabrikanten hun nieuwe Windows Phone toestellen op de markt gaan brengen met daarop de Mango update van het besturingssysteem. Ook zal Windows Phone dan in veel meer landen beschikbaar komen dan nu het geval is.

Google is voornamelijk afhankelijk van andere fabrikanten die Android als besturingssysteem gebruiken. Android wordt onder meer gebruikt op telefoons van Samsung, HTC, LG en Sony Ericsson. Google’s eigen Android-toestellen de Nexus S en de Nexus One zijn minder populair.

Het besturingssysteem ‘Symbian’ van Nokia was tweede op de smartphonemarkt tot het afgelopen kwartaal. Apple verscheepte het afgelopen kwartaal maar liefst 20,3 miljoen iPhones, waarmee het iPhone Operating System (iOS) van Apple nu goed is voor de tweede plaats met een aandeel van 19 procent. Apple is daarmee ook meteen de grootste smartphone-fabrikant ter wereld, op de voet gevolgd door Samsung.

Een andere verliezer op de smartphone markt is Blackberry fabrikant RIM, het aandeel van RIM liep het afgelopen kwartaal terug naar 12 procent waar dit een jaar eerder nog 33 procent was.