1 min

Tags in dit artikel

,

Telecomwaakhond OPTA gaat voortaan consumenten waarschuwen voor de aanschaf van gebruikte (tweedehands) mobiele telefoons met simlock. Als mensen een tweedehands mobiele telefoon kopen, hebben zij namelijk geen recht meer op het gratis verwijderen van de simlock.

De OPTA gaat de waarschuwingen geven via ConsuWijzer. De reden dat de OPTA hier nu pas voor gaat waarschuwen is omdat er nu pas veel klachten binnenkomen. Voornamelijk van mensen die een tweedehands iPhone hebben gekocht met simlock van T-Mobile. Als je het toestel vervolgens simlock vrij wilt laten maken, vraagt T-Mobile hier 120 euro voor. Als je een iPhone hebt en ook degene bent die het abonnement voor dit toestel heeft afgesloten, kost het je na een jaar niets meer.

"De situatie is vervelend voor die mensen, maar niet illegaal", aldus Cynthia Heijne van OPTA. "Net als een fietsslot dat je koopt op Marktplaats zonder sleutels waardeloos is, is ook een mobiele telefoon met een simlock erop ‘waardeloos’, in die zin dat je veel geld moet betalen om het simlock eraf te halen. We zullen daarom consumenten via ConsuWijzer gaan waarschuwen en hen het advies geven op te letten bij de aanschaf van een tweedehands mobiele telefoon. Ze moeten zich afvragen of het simlock nog aanwezig is en zich tot de verkoper wenden, als die ze een mobiele telefoon met simlock heeft verkocht."