1 min

Patiënten mogen binnenkort zelf bepalen welke hulpverleners toegang krijgen tot hun EPD(elektronisch patiëntendossier). Om te beginnen komt er een notificatiefunctie, waarmee er een SMS of e-mail naar de patiënt wordt verstuurd zodra zijn of haar EPD wordt bekeken door iemand. Dit heeft de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers vandaag bekend gemaakt in een voortgangsrapportage over het EPD.

In het EPD zijn de medische gegevens van ruim 5,8 miljoen Nederlanders te vinden, de beveiliging van deze gegevens is dan ook zeer belangrijk. Ook moet er rekening worden gehouden met de privacy van de patiënt, volgens Schippers gaat het EPD vooral helpen om medisch vermijdbare fouten te voorkomen.

Vanaf het tweede kwartaal wordt het ook mogelijk om te bepalen wie er toegang krijgt tot jouw EPD. Schippers wil ook dat patiënten hun dossier kunnen in zien via de internetpagina van hun zorgverlener, op dit moment is het dossier alleen nog in te zien via een portaal van de overheid. Het idee is dat men straks via internet aanvullende informatie kan vinden en een afspraak kunnen maken, röntgenfoto’s en labwaarden kunnen inzien.

Op dit moment is pas 40 procent van de zorgaanbieders aangesloten op het Landelijke Schakelpunt, welke het mogelijk maakt om de gegevens van patiënten uit te wisselen. Volgens de minister moet dit voorjaar dat zijn opgekrikt tot ruim 75 procent.