3min

Intel heeft maandagavond bekend gemaakt dat er een ontwerpfout is gevonden in de Sandy Bridge-chipsets. Het gaat om alle varianten van de Sandy Bridge-chipset, dus zowel de P67 als de H67 maar ook de andere varianten als de B65, HM65, HM67, PM67, Q67 en UM67. Het probleem bevindt zich dus niet in de Sandy Bridge-processor zelf, maar in de meegeleverde chipset op de moederborden die naar de naam Cougar Point luisteren. De ontwerpfout zou na verloop van tijd voor prestatieverlies kunnen zorgen op de SATA-300 controller.


Intel heeft gisteren bekend gemaakt dat er een fout zit in de SATA-300 controller van de Sandy Bridge-chipsets. Deze zouden na verloop van tijd tot ongeveer 5% in prestaties kunnen verliezen. In het ergste geval zou de harde schijf niet meer gedetecteerd kunnen worden. Het probleem doet zich alleen voor bij de SATA-300 poorten, de SATA-600 poorten hebben nergens last van. Ook eventuele extra aangesloten RAID- of SATA-kaarten zullen geen hinder ondervinden van dit probleem.

Intel heeft verdere levering van de chipset gestaakt en is inmiddels begonnen met de productie van een verbeterde versie. Het probleem is namelijk niet op te lossen met nieuwe firmware of een Bios-update. Intel moet de chipsets echt gaan vervangen. Intel verscheepte bijna negen miljoen chipsets sinds de lancering van negen januari. Verwacht wordt dat de kosten voor Intel op zullen lopen tot ongeveer één miljard dollar door reparaties en misgelopen inkomsten.

Intel vraagt de mensen die last denken te hebben van het probleem om contact op te nemen met hun leverancier of het Intel service center. Ook is Intel druk met partners in gesprek om het omruilen van samples en de ondersteuning zo goed mogelijk te laten verlopen.

De productie van de verbeterde chipsets is zoals gezegd inmiddels opgestart maar Intel verwacht dat deze pas in april goed leverbaar zullen zijn. Dat zou betekenen dat alle OEM-fabrikanten en winkels tot die tijd geen nieuwe Sandy Bridge-systemen kunnen verkopen. Wat weer als gevolg kan hebben dat de pc verkopen enorm gaan dalen en de omzetten flink terug lopen bij die partijen. De vorige generatie i5- en i7-processoren is uiteraard nog wel in de verkoop, maar verschilt qua prijs niet enorm veel van de nieuwe Sandy Bridge-processoren, wel zijn de nieuwe processoren zo’n 20 a 30 procent sneller. De kans is dus groot dat veel mensen gaan wachten tot april.

Voor de mensen die al een systeem hebben gekocht met een Sandy Bridge-processor en nu bang zijn dat hun systeem binnenkort vast gaat lopen, is een remedie om de harde schijven aan te sluiten op SATA-600 poorten. Uiteraard wordt aangeraden om het moederbord of de laptop om te ruilen zodra de fabrikant daar de mogelijkheid toe heeft. Dit zal waarschijnlijk ook pas ergens in april of nog later mogelijk zijn.

Veel fabrikanten hebben het nieuws ook pas net vernomen en zullen nog geen gepaste reactie hebben op dit probleem. Zij zijn momenteel druk in gesprek met Intel om te zoeken naar de beste oplossing. Wij gaan er echter van uit dat veel systemen uit de handel zullen worden genomen en pas weer in april in de verkoop gaan.