2min

Intel’s nieuwe high-end processor voor enthousiastelingen en overklokkers zal aan het einde van dit jaar op de markt komen met de introductie van de Sandy Bridg E chips. Ook zal er dan een nieuwe chipset verschijnen voor deze processoren, dat zal de X79 gaan worden.

Uitgelekte slides laten zien dat de X79 in Q4 op de markt gaat komen met ene LGA 2011 socket. Deze chipset en processoren gaan dan de huidige X58 chipset vervangen. De X79 zal beschikken over twee PCI-Express x16 slots of vier PCI-Express x8 slots. Uiteraard zal er ook ondersteuning zijn voor Gigabit LAN en Audio. Daarnaast krijgt de chipset ondersteuning voor maximaal 14 USB 2.0 poorten, nog geen ondersteuning voor USB 3.0 daarvoor dient de fabrikant een third-party controller te gebruiken.


Verder zullen er maximaal 14 SATA aansluitingen beschikbaar zijn waarvan er maar liefst 10 SATA3 zijn oftewel 6 Gigabit per seconde poorten. Tot slot is er nog ondersteuning voor SAS en RAID 0, 1, 5 en 10.


De moederborden gebaseerd op de X79 chipset zullen over minimaal vier DDR3 sloten beschikken gezien Sandy Bridge E processoren werken met quad-channel geheugen. Ook zullen de borden waarschijnlijk goed overklokbaar zijn en helaas ook zéér prijzig!

Intel zelf heeft momenteel nog niets aangekondigd of bevestigd het zou dus zomaar kunnen dat iemand zeer fanatiek Intel slides kan photoshoppen en de informatie niet of maar deels correct is.