3min

De fabrikanten van computers en computeronderdelen zijn degene die het meeste last hebben van de problemen rondom Intel’s Sandy Bridge chipset. Vorige week werd bekend dat er een fout zit in de SATA-controller van de Sandy Bridge chipset, deze moeten allemaal worden vervangen.

De gevolgen van de foutieve Sandy Bridge chipset lijken voor Intel voornamelijk financieel te zijn. Intel moet nu zo snel mogelijk de verbeterde chipset fabriceren en verspreiden onder de fabrikanten. De verwachting is dat eind februari de eerste leveringen aan de fabrikanten kunnen plaats vinden maar dat het nog tot april gaat duren voordat Intel weer helemaal bij is. De financiële gevolgen voor Intel worden ingeschat op ongeveer één miljard dollar.

De problemen voor de fabrikanten lopen zeer uiteen. Sommige fabrikanten waren pas net begonnen met de nieuwe Sandy Bridge processoren en andere waren al druk aan het produceren in de fabrieken in China en Taiwan.

HP heeft bijvoorbeeld laten weten dat maar een klein deel van hun pc-lijn is geraakt door de problemen. HP heeft besloten dat klanten met een Sandy Bridge systeem hun geld kunnen terug krijgen of een ander systeem mogen uitzoeken. Bij HP gaat het om enkele desktop-pc’s en notebooks voor zowel de consumenten als het klein zakelijk segment. HP heeft op 31 januari ook meteen de productie van deze systemen stop gezet, evenals de uitlevering van de systemen aan distributeurs.

Dell was ook al begonnen met de verkoop van Sandy Bridge systemen, in totaal bood Dell 4 verschillende modellen aan met een Sandy Bridge processor. Het gaat om de XPS 8300, Vostro 460, Alienware M17x R.3 en de Alienware R.3. De Alienware pc’s zijn bedoelt voorde fanatieke gamers en de XPS en Vostro is gericht op het midden- en kleinbedrijf. Dell heeft inmiddels deze modellen van zijn website afgehaald en ze zijn niet meer te verkrijgen.

Lenovo heeft inmiddels laten weten dat de nieuwste modellen binnen de IdeaCentre-serie en IdeaPad-serie waren uitgerust met een Sandy Bridge processor. Volgens Lenovo zijn er wereldwijd slechts een beperkt aantal systemen van verkocht, Lenovo hoopt spoedig een oplossing te hebben voor deze klanten. Hoe Lenovo dit wilt gaan oplossen is nog niet duidelijk, de enige mogelijkheid is om het complete moederbord te vervangen, gezien het niet is op te lossen met nieuwe firmware.

Behalve de systeemfabrikanten zijn natuurlijk ook fabrikanten van losse moederborden getroffen door dit probleem. Zij waren al even bezig met de productie van moederborden met een Sandy Bridge chipset. Alle fabrikanten hebben de productie hiervan nu kunnen staken tot de verbeterde chipset door Intel is geproduceerd en uitgeleverd.

Ook trachten de fabrikanten de uitlevering aan distributeurs en de detailhandel zoveel mogelijk te voorkomen. Het grote nadeel van de chipset is dat die uit maar liefst 10 modellen bestaat en veel van die modellen inmiddels al in productie waren genomen door de grotere fabrikanten. In totaal zou het gaan om meer dan 100.000 exemplaren, exacte aantallen zijn nog niet duidelijk. Of de fabrikanten door Intel gaan worden gecompenseerd of dat dit voor rekening van de fabrikant zelf komt is iets waar nog niet over is gesproken, als het überhaupt al bekend wordt.

Voor de fabrikanten is het een geluk bij een ongelijk dat de fout in een vroeg stadium is ontdekt, als de fout pas over enkele maanden aan het licht was gekomen hadden de problemen voor alle fabrikanten veel groter kunnen zijn. Zij hadden dan duizenden systemen moeten gaan omruilen of repareren. Door de toevoer aan de detailhandel stil te leggen en te proberen zoveel mogelijk samples terug te halen hopen de fabrikanten de problemen en klachten in de nabije toekomst zo beperkt mogelijk te houden.