1 min

Intel heeft toch een vracht Sandy Bridge chipsets met ontwerpfout verscheept. Fabrikanten kunnen niet langer wachten vanwege de grote vraag die zij hebben. Daarom is er besloten in sommige gevallen de chipsets te leveren, Intel stelt echter wel speciale voorwaarden aan de fabrikanten.

Intel verklaarde maandag dat fabrikanten niet kunnen wachten op de levering van de nieuwe chipsets waar de fout is uit gehaald. Intel heeft daar gehoor aan gegeven en verscheept onder bepaalde voorwaarden de foutieve chipsets. Fabrikanten moeten een speciale verklaring tekenen om de chipsets te ontvangen. In deze verklaring staat dat de fabrikant de chipset alleen in productie mag nemen zolang de ontwerpfout zich niet kan voordoen in het geproduceerde systeem. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld laptops met 1 of 2 harde schijven die kunnen worden aangesloten op de SATA3 (6Gbit/s) poorten. Deze poorten hebben namelijk geen last van het probleem, alleen bij de SATA2 (3Gbit/s) poorten kan prestatieverlies optreden.

Op 1 februari berichtten wij al over de ontwerpfout in de Sandy bridge processoren. Toen bleek uit tests van Intel dat er door een ontwerpfout prestatieverlies kan optreden bij de SATA2 poorten (3 Gbit/s). Intel begon vrij snel aan de productie van een verbeterde versie. Desondanks liepen fabrikanten al vrij snel tegen leveringsproblemen aan. De schadepost voor Intel zou geschat worden op 1 miljard dollar.