Microsoft heeft vandaag aangeven dat de dataverkeer problemen van de Windows Phone 7 toestellen inderdaad werden veroorzaakt door de mailclient van Windows Phone 7 in combinatie met Yahoo Mail. Volgens de softwarefabrikant zou er een bug gevonden zijn in de mailclient, waardoor er onnodig veel data werd verbruikt.

Eerder ging al de ronde dat Windows Phone 7 onnodig veel data zou verbruiken, Microsoft bleef toen echter volhouden dat dit werd veroorzaakt door een derde partij. Toch blijkt nu dat het de mailclient van Windows Phone 7 is in combinatie met Yahoo mail die voor de problemen zorgt. Microsoft gaf eerder de schuld aan Yahoo, maar Yahoo liet in een verklaring weten dat de mailclient grotendeels gelijk is aan die van de andere mobiele platformen en het daar prima werkt. Microsoft belooft binnen enkele weken met een update te komen waarbij het probleem opgelost moet zijn.

Een ontwikkelaar had de lek al ontdekt toen hij erachter kwam dat er op sommige momenten veel data werdt verbruikt door de applicatie van Yahoo. De ontwikkelaar heeft kort daarna contact opgenomen met Microsoft en de bewijzen gestuurd, echter bleef de softwarefabrikant ontkennen dat hier de fout zou zitten. Pas nadat Microsoft de bewijzen goed had bestudeerd gaven zij toe dat er een fout in zat.

De update zal binnen enkele weken worden vrijgegeven, de verwachting is dat de update tegelijk gaat komen met de grotere updates voor Windows Phone 7 die ook binnenkort op het programma staan. Een exacte datum van de update heeft Microsoft niet bekend gemaakt.