4min

Tags in dit artikel

, , , ,

De nieuwe generatie iPad’s zal al vanaf 25 maart te koop zijn in Nederland. Steve Jobs kondigde zelf gisterenavond de iPad 2 aan, waar iedereen rekende op Tim Cook omdat Steve Jobs met ziekteverlof is. Daarnaast was er op het Apple-event ook tijd voor iOS 4.3 en behandelde verschillende sprekers nieuwe iPad 2 applicaties.

Wat iedereen verwachte gebeurde gisterenavond dan ook, de iPad 2 werd aangekondigd. Wat een hoop mensen niet hadden verwacht is dat Steve Jobs het woord zou doen. De charismatische CEO die noodgedwongen met ziekteverlof moest zag er gezond en fit uit. Jobs opende de avond en na een kort praatje over het succes van de eerste iPad duurde het niet lang voordat het hoofdstuk iPad 2 aan de beurt was.

De iPad 2 zal een stuk krachtiger zijn dan zijn voorganger. Door een 1 GHz dual-core A5 CPU zal de iPad 2 twee maal zo snel zijn als zijn voorganger. Daarnaast zijn de grafische prestaties maar liefst 9 keer beter. Ook zal de iPad 2 zoals verwacht een front- en rearcamera hebben. De camera op de achterzijde van de tablet zal in een resolutie van 720p kunnen opnemen met 30 frames per seconde. Ook zal de rear-camera tot 5x zoom kunnen uitvoeren. De camera op de voorzijde zal op een VGA resolutie filmen ook op 30 FPS.

De Apple iPad 2 zal al op 11 maart in de Amerikaanse schappen liggen en vervolgens op 25 maart in de rest van de wereld te koop zijn. Prijzen beginnen vanaf 499 dollar voor de 16GB WiFi versie tot aan 829 dollar voor de 64GB WiFi + 3G versie. Ook zal de iPad meteen in twee kleuren leverbaar zijn naast de zwarte zal er ook een witte versie te koop zijn.

Ondanks dat het design van de iPad 2 volledig vernieuwd is, is het scherm hetzelfde gebleven zoals we die kennen uit de eerste generatie. De iPad 2 is wel 33 procent dunner dan zijn voorganger. De tweede generatie zal slechts 8,8 milimeter dik zijn. Dit is 4,6 milimeter dunner dan zijn voorganger en 0,5 milimeter dunner dan de iPhone 4. Het gewicht van de tablet zal net over de 600 gram gaan.

De iPad 2 is sneller, dunner en lichter maar dit is niet ten kosten gegaan van de batterijduur. De batterij zal tien uur mee blijven gaan op een volle lading. In stand-by zelfs meer dan een maand. Nieuw op de iPad 2 is de HDMI-uitgang. De iPad zal in staat zijn om een 1080p signaal te leveren, wel is daarvoor een aparte adapter nodig, die Apple op de markt brengt voor 39 dollar, deze zal tegelijk met de iPad 2 in de winkels liggen.

Apple bracht voor de iPad 1 destijds een case uit. Echter was Jobs hier niet echt volledig positief over. "De case deed zijn werk goed maar het verborg het prachtige design van de iPad." Daarom komt Apple nu met een nieuwe manier van beschermen. Jobs hamerde erop dat het een cover is, geen case. Deze cover zal door middel van magneten zichzelf vasthouden aan de zijkant van de tablet. De iPad zal met gebruik van deze cover automatisch in standby gaan wanneer de flap over het scherm is en ook weer automatisch aan gaan wanneer de flap wordt omgeslagen. De cover kan volgens Jobs in enkele seconde worden geplaatst en ook weer worden verwijdert. De nieuwe beschermings-cover zal in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn en er kan gekozen worden uit de materialen polyurethane en leer. Deze zullen respectievelijk 39 en 69 dollar gaan kosten.

Naast Jobs spraken er ook andere mensen op het Apple-event. Zo nam Scott Forstall het stokje van Steve Jobs over en praatte over het nieuwe iOS 4.3. Deze nieuwe versie zal gelijk met de lancering van de iPad 2 beschikbaar zijn. iOS 4.3 zal beschikbaar worden voor de iPad, iPhone en de derde en vierde generatie iPod Touch. Grote veranderingen in iOS 4.3 zijn de prestaties van Safari, verbeteringen in Airplay, Personal Hotspot en iTunes home sharing. Zo is er in iOS 4.3 de Nitro JavaScript engine verwerkt waardoor de prestaties een behoorlijke boost hebben gekregen. Verschillende verbeteringen en optimalisaties in Airplay moeten het gebruik nog makkelijker maken. De iTunes home sharing dienst maakt het mogelijk om alle content via WiFi te streamen naar andere Apple apparaten.

Randy Ubilos showde vervolgens met de nieuwe iPad twee applicaties waarin de verbeterde prestaties van de tablet goed uit de verf kwamen. Zo kwam iMovie aan bod waarin de gebruiker videobewerking kan uitvoeren en deze vervolgens moeiteloos kan uploaden naar YouTube, Facebook, Vimeo, CNNiReport en iTunes. Deze soepel ogende applicatie zal samen met de lancering van de iPad op de markt komen voor 4,99 dollar. Na iMovie was het tijd voor GarageBand waarin de gebruiker verschillende intrumenten kan bespelen, opnemen en vervolgens kan bewerken. Ook deze applicatie zal op 11 maart voor 4,99 verkrijgbaar zijn.

Op het Apple event greep Jobs ook de kans nog aan om Apple even te vergelijken met haar concurrenten. Zo kwam het aantal iPad app’s (65.000) tegen over het aantal Honeycomb app’s (100) aan bod en vroeg Jobs zich af of 2011 het jaar van de copycats wordt. Daarmee doelde hij op fabrikanten die Google’s Android gebruiken zoals Samsung, Asus en MSI maar ook HP, BlackBerry en Motorola. Volgens Jobs worden die het allemaal niet maar wordt het gewoon het jaar van de iPad 2.

Uit een eerste Hands-on van Engadget blijkt de iPad 2 duizelingwekkend snel te zijn en zou het iOS voor de iPad 1 op de nieuwe generatie al een stuk beter aanvoelen. Ook zou het nieuwe design voor een fijnere ligging in de hand zorgen en zou de tablet meer als een magazine (iPad 2) aan voelen dan een boek(iPad 1).