2min

Na het toch wel grote succes van de publieke preview release van Internet Explorer 9 heeft Microsoft besloten nu ook een release candidate vrij te geven aan het grote publiek. Iedereen mag de nieuwe versie van de browser downloaden en uitproberen.

Het lijkt erop dat Microsoft goed heeft geluisterd naar de feedback van de gebruikers. De kritieken op de eerste preview van IE9 gingen voornamelijk over de tabbladen. Deze stonden toen rechts naast de adresbalk, iets wat de gebruikers niet fijn vonden. Deze moesten boven of onder de adresbalk komen, Microsoft heeft er nu voor gekozen deze eronder te plaatsen. Ook is het mogelijk om de tabbladen te verslepen zodat ze in een gewenste volgorde komen te staan.

Verder geeft Microsoft in een tabel aan dat IE9 100 procent ondersteuning biedt voor javascript, web applications, navigation time, DOM, CSS3 en SVG 1.1 second edition. HTML5 staat op dit moment nog niet op 100 procent maar op 95 procent.

Als we dit gaan vergelijken met Chrome en Firefox, dan zou de nieuwste versie van Chrome pas 77% ondersteuning bieden voor HTML5 en Firefox 3.6.13 pas 50 procent. Of deze cijfers ook kloppen is iets wat wij in de fase nog niet kunnen bevestigen, bij de vorige preview was er ook wat discussie over de cijfers van Microsoft. Het beste is om nog even een review af te wachten voordat we oordelen over de ondersteuning van Internet Explorer 9. Dat de ondersteuning sinds de IE9 preview weer flink vooruit is gegaan kunnen we uiteraard wel gewoon aannemen.

Microsoft heeft het laatste jaar enorm veel marktaandeel verloren op de browsermarkt. Microsoft zal er alles aan moeten doen om de meest perfecte browser af te leveren met Internet Exploter 9, om deze dalende trend te kunnen doorbreken en weer marktaandeel te gaan winnen.