2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Intel heeft bekend gemaakt dat het met een dualcore Xeon processor op de markt komt met een TDP-waarde van slechts 20 watt. Deze nieuwe CPU is onderdeel van de nieuwe E3-reeks van Intel, welke gebaseerd is rondom de Sandy Bridge architectuur, net als de tweede generatie i-processoren. Intel heeft zich ten doel gesteld om in de tweede helft van 2011 ook nog met een 15 watt variant te komen.

De Xeon processoren zijn over het algemeen zeer krachtige CPU’s voor servertaken. Intel mikt met deze nieuwe processor op energiezuinige servers die taken uitvoeren waarbij niet enorm veel rekenkracht vereist is. Om deze nieuwe Xeon-processor te laten afwijken van de grote broers krijgt deze de letter L mee, wat ongetwijfeld staat voor Low. Naast de 20 Watt processor komt er ook een 45 Watt L processor, welke wel over 4 cores beschikt en nog steeds een stuk zuiniger is dan de normale Xeon processoren.

Intel heeft ook de zwaardere processoren aangekondigd welke allemaal beschikken over 4 cores en TDP’s hebben tussen de 70 en 95 watt. Wat dan ook een duidelijk verschil is met de L varianten.

Alle modellen beschikken ook over een ingebouwde GPU net zoals de Sandy Bridge i-processoren. Intel heeft gekozen om alle Xeon’s te voorzien van een HD 3000 GPU.

Voor deze Xeon processoren zijn 3 verschillende chipsets ontwikkeld, de C202, C204 en de C206. Van deze drie chipsets is de C206 de enige die ook ondersteuning biedt voor de HD3000 GPU. Bij de andere chipsets dient dus nog een onboard videochip op het moederbord geplaatst te worden of een PCI-E videokaart.