2min Devices

Nvidia lanceert Geforce GTX 590 dual-GPU kaart

Nvidia heeft na een jaar van ontwikkeling dan eindelijk de eerste officiële dual-GPU Fermi videokaart gelanceerd. Het gaat om de Geforce GTX 590 videokaart welke vanaf nu beschikbaar is voor ongeveer 650 euro en de concurrentie moet aan gaan met AMD’s Radeon HD 6990, ook een dual-GPU videokaart.

Nvidia beweerd met de GTX 590 de snelste DirectX 11 compatible videokaart ter wereld te hebben. Of dat ook zo is moet nog aan blijken uit alle reviews maar de kaart ziet er wel veelbelovend uit. De kaart heeft maar liefst 1024 Cuda-cores en 3 GB DDR5 geheugen.

Nvidia lanceert Geforce GTX 590 dual-GPU kaart

Nvidia lanceert Geforce GTX 590 dual-GPU kaart

De kaart zal door verschillende fabrikanten op de markt worden gebracht. Zo heeft Asus de GTX 590 al aangekondigd en zal deze gaan draaien een kloksnelheid van 612 MHz. Dat is beduidend lager dan de single-GPU GTX 580 die op 772 MHz draait. Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met de temperatuur van de kaart, door het hoge energieverbruik zal de kaart ook flink warmer worden en dat moet wel beheersbaar blijven voor de koeler. Het lijkt er dus op dat er nog genoeg gewonnen kan worden met een betere koeler op deze videokaart. Al beweerd Asus dat de kaart makkelijk overklokt kan worden tot 918 MHz.

De GTX 590 zal op zijn standaard kloksnelheid zo’n 365 watt verbruiken. De kaart dient voorzien te worden van stroom door middel van twee PCI-e-connectors. De videokaart is geschikt voor maximaal vier monitoren of drie 3D-monitoren met een maximale resolutie van 5760 x 1080 pixels. Met een tweede GTX 590 is natuurlijk ook nog een Quad-SLI-configuratie mogelijk.

Bron:TCMagazine