De een vindt hem geweldig en de ander verschrikkelijk, de ribboninterface van Microsoft Office. Deze interface deed zijn introductie in Office 2007 en kan sindsdien rekenen op wisselende reacties: de ene gebruiker vindt het prettig werken en de ander juist niet. Voor die laatste groep is er slecht nieuws op komst. In de screenshots die dit weekend zijn opgedoken wordt duidelijk dat Windows 8 ook de ribboninterface krijgt. De Windows Verkenner zoals we die nu kennen is verleden tijd.

Alle screenshots en informatie die op dit moment uitlekt is natuurlijk nog afkomstig van pre-release builds, wat betekent dat alles wat je ziet nog gewijzigd kan worden of zelfs geschrapt. Al schatten wij in dat er wel heel veel kritiek moet komen wil Microsoft de ribbon-interface schrappen. Het heeft na alle kritiek over de interface bij de introductie van Office 2007 besloten om hem gewoon te laten zitten in Office 2010. In Windows 7 kregen ook Paint en Wordpad de ribboninterface. Microsoft lijkt dus ontzettend overtuigd van deze interface.

WithinWindows.com is ditmaal de website die de nieuwste screenshots in handen heeft gekregen. Vorige week lieten we al screenshots zien afkomstig van een Russische website.

Als we de screenshots goed bestuderen dan zien we dat er ook cloud-knoppen aanwezig zijn (zie Web-Sharing). Voor het synchroniseren van bestanden, dit zal hoogst waarschijnlijk gekoppeld worden aan je Windows Live ID en SkyDrive en Mesh. Deze zal volgens de geruchten nog een update gaan krijgen. De concurrentie staat waarschijnlijk ook te springen om dit soort mooie cloudknopjes toe te voegen aan de Windows Verkenner, voor deze bedrijven is het te hopen dat Microsoft dat ook toe gaat staan net als in Office.

De website WithinWindows laat weten dat de testers momenteel niet kapot zijn van de ribboninterface in Windows 8 en dat deze momenteel wel is uit te schakelen. Er kan als alternatief gekozen worden voor Aero Lite en Immersive. Aero Lite is een gestripte versie van Aero en Immersive is een interface opgebouwd uit tegels net zoals Windows Phone.

Uiteraard hebben we alle screenshots toegevoegd zodat je een oordeel kan geven, al zijn dit natuurlijk slechts screenshots. Ook hebben we een screenshot toegevoegd welke WithinWindows op 1 april plaatste, dit zou het nieuwe welkomscherm of lockscherm zijn van Windows 8. Deze is echter zo basic dat het ook gewoon een creatie kan zijn van iemand met wat photoshop kennis.