2min Devices

Intel stapt over van 2D- naar 3D-transistors

Intel gaat overstappen van 2D- naar 3D-transistors, zo heeft het bedrijf gisteren middels een Webcast bekendgemaakt. De nieuwe generaties processoren van Intel zullen waarschijnlijk allemaal worden voorzien van 3D-transistoren. Om te beginnen zal de Ivy Bridge-serie van Intel gebruik gaan maken van deze nieuwe techniek. De Ivy Bridge-processoren worden ook meteen op 22 nm geproduceerd. Ivy Bridge is de opvolger van het in januari geïntroduceerde Sandy Bridge.

Intel stapt over van 2D- naar 3D-transistorsHet voordeel van het overstappen op 3D-transistors is dat deze processoren zuiniger zijn en flink betere prestaties leveren. Intel spreekt van een snelheidswinst van maar liefst 37 procent. Ter vergelijking: de introductie van Sandy Bridge leverde een snelheidswinst op van 20 tot 25 procent. De kosten voor het overstappen op 3D-transistors zijn ook prima te overzien. Het maken van een wafer met processoren die voorzien zijn van 3D-transistoren zou twee tot drie procent duurder zijn dan een wafer met 2D-transistoren.

Wel moeten de Intel-fabrieken worden aangepast en verbouwd om de productie van 3D-transistoren mogelijk te maken. Hoewel deze kosten waarschijnlijk wel wat hoger zijn, is dit niets nieuws voor Intel. Om de zoveel jaar komen er nieuwe technieken waardoor het productieproces moet worden aangepast en verbouwingen noodzakelijk zijn.

Volgens Intel zal de wet van Moore blijven gelden voor de processoren van Intel, zonder de overstap naar 3D-transistors was dit waarschijnlijk niet mogelijk geweest.

Het grootste voordeel van de 3D-transistors is dat er meer ruimte ontstaat. Voorheen moest er gewerkt worden met enorm dunne isolatielaagjes naast elkaar, nu er ook in de hoogte gewerkt kan worden kunnen deze isolatielaagjes weer wat dikker worden. Hierdoor is de kans op doorslag van elektronen, wat resulteert in meer lekstroom dus een stuk kleiner.

Met deze stap zullen de high-endprocessoren van Ivy Bridge mogelijk erg interessant gaan worden, maar ook een andere markt kan rekenen op grote concurrentie van Intel. Door deze nieuwe techniek kan Intel de Atom processoren nog kleiner, zuiniger en nog minder warm maken met nog hogere prestaties. Hierdoor bestaat de kans dat Intel straks een grote inhaalslag kan maken op fabrikanten als ARM, waardoor Intel alsnog een groot marktaandeel kan behalen op de markt van smartphones en tablets.

Uiteraard duurt het nog zeker tot in 2012 voor dat deze nieuwe Atom-processoren klaar zullen zijn en bij ARM staat de ontwikkeling ook niet stil, maar de concurrentie wordt wel heftiger in deze markt.

Bron:Intel