2min

Mozilla gaat alle gebruikers van Firefox 3.5 verplicht laten upgraden naar Firefox 3.6. Mozilla stelt: "We kunnen Firefox 3.5 niet eeuwig blijven ondersteunen.". Er zijn op dit moment nog zo’n 12 miljoen gebruikers die Firefox versie 3.5 gebruiken.

De upgrade zal echter niet van versie 3.5 naar 4.0 zijn, maar van versie 3.5 naar versie 3.6. De upgrade zal wel automatisch en gedwongen gaan gebeuren. Versie 3.5 is inmiddels al twee jaar oud en Mozilla wil en kan deze niet blijven ondersteunen. Het is de eerste keer dat Mozilla besluit om een versie verplicht te upgraden. De allerlaatste patches voor Firefox 3.5 zijn vorige maand uitgekomen.

Mozilla zegt zijn best gedaan te hebben mensen te laten upgraden naar een nieuwe versie, maar ziet nu geen alternatief meer dan versie 3.5 dood te verklaren en een verplichte upgrade uit te rollen. De planning is om versie 3.5 naar 3.6 te upgraden op 21 juni. Dat is ook meteen de datum waarop Mozilla de nieuwe Firefox 5-versie beschikbaar maakt voor het grote publiek.

Er bestaat nog een kans dat de verplichte upgrade naar Firefox 3.6 nog niet klaar is op 21 juni. Mocht dat zo zijn dan zal de update enkele dagen later plaatsvinden, maar de bedoeling is dat deze voor 1 juli is verspreid. Ook heeft Mozilla laten weten dat het Firefox 3.6 langer zal ondersteunen dan normaal. Dit om gebruikers van een PowerPC-Mac tegemoet te komen. Deze gebruikers kunnen namelijk niet upgraden naar Firefox 4.

Mozilla gaat de komende weken zijn best doen om de groep van 12 miljoen gebruikers kleiner te maken. Zo zullen de gebruikers van Firefox 3.5 op hun Mozilla startpagina steeds de melding krijgen dat ze een verouderde versie gebruiken en dat het beter is om te upgraden. Op deze manier hoopt Mozilla veel van deze gebruikers voor 21 juni te kunnen upgraden naar Firefox 4.

Er is nog wel een uitweg voor de gebruikers die absoluut niet willen upgraden of geüpgraded willen worden. Zij dienen de optie Automatisch controleren op updates uit te schakelen. Dit wordt uiteraard niet aangeraden door Mozilla.