2min

Apple lanceert dit najaar niet één, maar liefst twee nieuwe iPhones. De elektronicafabrikant introduceert een goedkopere updateversie van de iPhone 4 en een geheel vernieuwde iPhone. Dat meldt althans Chris Whitmore, analist van de Wall Street Journal, Apple doet vooralsnog geen mededelingen.

Chris Whitmore is werkzaam bij de Deutsche Bank en analist bij onder meer de Wall Street Journal. Een maand geleden gingen er geruchten dat de nieuwe iPhone 5 volgend jaar pas zou uitkomen. Volgens dezelfde geruchten zou de iPhone 4S, de geüpdatete versie van de iPhone 4, deze maand op de markt verschijnen.

Whitmore verwacht dat Apple nieuwe markten zal aanboren. Met de iPhone 4S, die vermoedelijk ongeveer 350 dollar zal gaan kosten, zal Apple de markt voor goedkopere smartphones willen betreden. Voor pre-paidklanten zou het een aantrekkelijk nieuw toestel zijn. Tweederde van de 1,5 miljard gebruikers van mobiele telefoons geeft volgens Whitmore de voorkeur aan een prepaidtoestel. In de Verenigde Staten en Canada geven mobiele bellers liever de voorkeur aan een abonnement, maar dat geldt niet voor Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zoals de grafiek hieronder laat zien is er een grote potentie voor de verkoop van pre-paidtoestellen in deze werelddelen.


Nu maken Nokia en Blackberry de dienst uit op markt voor goedkope prepaidtoestellen. Beide bedrijven kampen op dit moment met tegenvallende kwartaalcijfers. Nu zou dus het uitgelezen moment zijn voor Apple om haar opwachting te maken op deze markt.

Daarnaast zal Apple volgens Whitmore in september de iPhone 5 introduceren. In het verleden lanceerde Apple zijn iPhones altijd in in de maand juni. Ondanks dat iOS 5 al gelanceerd is, is het nog steeds wachten geblazen op de nieuwe iPhone. De lancering van niet één, maar twee modellen kan voor Apple reden zijn geweest om de aankondiging een paar maanden naar voren te schuiven.