1 min

Uit onderzoek van Hardware.info is gebleken dat van de honderd meest bezochte websites in Nederland er acht ongeschikt zijn voor Google’s nieuwe Chromebooks. Het grootste probleem zit in het feit dat de Chromebooks geen ondersteuning bieden voor Silverlight en Java.

Het gaat hierbij om enkele zeer populaire websites onder het Nederlands publiek. Websites als Uitzendinggemist.nl en RTLGemist.nl werken bijvoorbeeld beide met Silverlight, een techniek van Microsoft om video’s mee te streamen. De publieke omroep heeft laten weten bezig te zijn met een nieuwe website. Deze maakt gebruik van Flash om de video’s te streamen. Hiermee zullen de video’s wel gaan werken op de Chromebooks.

Een ander probleem zijn de websites die gebruik maken van Java, niet te verwarren met JavaScript. Ook hiervoor wordt geen ondersteuning geboden op de Chromebooks. Websites als Zylom en Partypoker.com maken hier gebruik van.

De kans dat Google ervoor gaat kiezen om voor Java en/of Silverlight ondersteuning te bieden binnen Chrome OS is vrij klein. Vanuit Googles oogpunt moeten alle websites zo snel mogelijk gebruik gaan maken van HTML 5, waarmee alle problemen zullen zijn opgelost.