2min

Goed nieuws voor Apple: volgens voorspellingen zal het aantal downloads uit de App Store met 61 procent stijgen dit jaar. Ook zullen de verkoopprijzen van de apps met 14 procent toenemen.

Dat voorspelt analist Gene Munster van onderzoeksbureau Piper Jaffray. Hij voorspelt dat iOS-gebruikers dit jaar gemiddeld 83 apps zullen downloaden. Vorig jaar was dat gemiddeld 51. Dit benadrukt volgens Munster het belang van de App Store, waar gebruikers door Apple geteste en goedgekeurde apps kunnen kopen.

Apple vergroot zijn omzet niet alleen door de toename in het aantal downloads: ook de gemiddelde verkoopprijs zal volgens Munster dit jaar met 14 procent toenemen. In 2010 daalde de verkoopprijs nog met 18 procent, omdat er een ‘race to the bottom’ was tussen de verschillende app-aanbieders. De prijsstijging is volgens Munster te danken aan de iPad: apps voor de iPad zijn een stuk duurder dan voor de iPhone.

Dat is een knappe prestatie van Apple. Maar liefst 82 procent van de apps uit de App Store zijn immers gratis, de gemiddelde prijs van de overige 18 procent is 1,44 dollar (ongeveer 1 euro).

Dagelijks worden er gemiddeld 32,3 miljoen apps gedownload uit de App Store. Dat is bijna drie keer zoveel als dat er aankopen zijn in de iTunes Music Store.

Vorige week maakte Apple bekend dat er 15 miljard apps zijn gedownload uit de App Store door 200 miljoen gebruikers. Apple heeft een aanbod van ruim 425.000 apps in de App Store, waarvan er ongeveer 100.000 speciaal voor de iPad zijn. Het succes van Apple gaat voornamelijk ten koste van Blackberry-maker RIM. Het bedrijf kampt zowel met tegenvallende verkoopcijfers als ontwikkelaars die de samenwerking opzeggen.