2min

Intel wil graag een nieuwe formfactor op de markt brengen genaamd de Ultrabook. Volgens de definitie van Intel is een Ultrabook een laptop welke is voorzien van een Intel-processor (Ultrabook is een merknaam van Intel), een Solid State Drive (SSD), niet dikker is dan 2 cm, veilig is en een prijskaartje heeft onder de 1000 dollar. Op dit moment zijn er nog geen Ultrabooks op de markt, de eerste exemplaren worden eind september verwacht.

Als we kijken naar de eisen van Intel dan is de term Ultrabook leuk bedacht maar niet geheel uniek. Er zijn momenteel al verschillende laptops op de markt welke voldoen aan deze eisen maar niet de naam Ultrabook dragen. Denk bijvoorbeeld aan de Macbook Air, de Slim-series van MSI, de nieuwe Dell 15z en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Laptops welke niet dikker zijn dan 2 cm lijkt de volgende hit te worden op de laptopmarkt en Intel is daar zeker niet de eerste mee. Er een apart en eigen label aanhangen kan echter wel helpen om verkopen te stimuleren. Voorlopig heeft Intel zowel Asus als HP gevonden als partners om Ultrabooks op de markt te brengen.

Er is echter een probleem, want Asus heeft twee Ultrabooks op het programma staan voor eind september of begin oktober namelijk de 11,6 inch UX21 en de 13,3 inch UX31. Deze twee modellen voldoen namelijk niet aan alle eisen, Asus lijkt namelijk met een prijskaartje van boven de 1000 dollar te gaan komen. Volgens Digitimes zou dat komen doordat de dunne beeldschermen die worden gebruikt momenteel nog erg duur zijn.

Asus zou pas in 2012 aan de eis van 1000 dollar tegemoet kunnen komen als de Ultrabooks een succes blijken en er op grotere schaal kan worden ingekocht. Asus wil eerst kleinschalig de Ultrabooks lanceren om te kijken of deze een succes zijn.