2min

We zouden het al bijna vergeten maar ook in de Verenigde Staten loopt een rechtszaak van Apple tegen Samsung, voor een import- en verkoopverbod van de Galaxy Tab 10.1. Samsung’s gekozen verdediging in de VS is enigszins lachwekkend, maar zou best weleens stand kunnen houden bij de rechter.

Een van de belangrijkste argumenten die Apple aanvoert waarom de Galaxy Tab 10.1 van Samsung verboden moet worden is omdat Samsung het design van de iPad klakkeloos heeft gekopieerd en Apple de rechten heeft op dat ontwerp. Uiteraard spelen wederom dat software patenten waar Android inbreuk op zou maken ook een rol, maar het ontwerp is toch wel één van de belangrijkste argumenten.

Samsung had ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld terug te verwijzen naar een video van een Amerikaans onderzoekslab uit 1994. Dat deed het niet want het wilde zo ver mogelijk terug in de geschiedenis om duidelijk te maken dat het iPad design niet van Apple af komt. Samsung stelt dat de iPad is ontworpen door Stanley Kubrick, toen hij de film ‘2001: A Space Odyssey’ maakte in 1969! Samsung stelt dat Kubrick de eerste was die een tablet toonde.

Zie hieronder een fragment uit de film uit 1969:

De film is daarmee zogenaamde ‘prior-art’ voor het design van alle tablets, Apple kan het design dus niet claimen aldus Samsung. Ook haalt Samsung nog een Britse TV-serie uit 1970 aan, genaamd ‘The Tomorrow People’, waarin ook een tablet is te zien.

Hoewel de verdediging van Samsung wellicht wat lachwekkend lijkt hebben ze hiermee een goed argument, dat stelt Mark Summerfield, partner bij Advocatenkantoor Watermark. Summerfield geeft aan dat de film van Kubrick uit 1969 wel alleen als bewijs kan dienen voor het design en omvang maar niet voor de functionaliteit.

"In principe zijn science fiction films geen geldig bewijs in patentrechtszaken die een functionaliteit bevatten, dit omdat niet uitgelegd wordt hoe de technische werking is.". Summerfield zegt echter geen reden te zien waarom science fiction geen bewijs kan zijn in een zaak omtrent een ontwerp.

Als voorbeeld geeft hij de film Star Trek. Als iemand de Star Trek communicator op de markt zou brengen als mobiele telefoon, dan zou die persoon niet het design kunnen claimen van dit toestel. Summerfield is van mening dat Samsung hier een hele sterke verdediging heeft als we kijken naar Apple’s argument dat de Galaxy Tab 10.1 een klakkeloze kopie is.