2min

Afgelopen donderdag heeft het hoger beroep plaatsgevonden in de Haagse rechtbank tussen Apple en Samsung. Apple eist wederom een verbod op de Samsung Galaxy Tab. Beide partijen hebben elkaar beschuldigd van misleiding, leugens en het meten van twee maten.

Tijdens de zitting waarbij Apple Samsung in Hoger beroep heeft aangeklaagd wegens inbreuk van het modelrecht op de iPad heeft Samsung flink uitgehaald. Eerder wees de rechter een verbod op de Galaxy Tab 10.1 al af. Nadat Apple in hoger beroep bepleitte dat de iPad echt uniek is en dat Samsung dingen verzint om het product te mogen kopiëren haalde Samsung op zijn beurt flink uit naar de Amerikaanse concurrent.

"Het gaat om de algemene indruk, maar als Apple de iPad vergelijkt met eerdere tablets, mag er ineens wel naar de achterkant gekeken worden terwijl in de vergelijking met de Galaxy Tab de achterkant irrelevant is", aldus de advocaat van Samsung. Apple blijft zich in de rechtszaak voornamelijk vasthouden aan het feit dat de iPad een origineel product is met een eigen karakter. Volgens Apple heeft Samsung argumenten verzonnen om de elementen van de iPad te kunnen kopiëren. Zo beweerde Samsung dat rechte hoeken van de tablet kunnen zorgen voor beschadigingen aan het apparaat en in kleding. Uiterlijke functies mogen alleen gekopieerd worden indien deze daadwerkelijk noodzakelijk zijn voor de functionaliteit of techniek.

Samsung vindt dat er door de technische beperkingen weinig vrijheid overblijft voor het ontwerpen van de Galaxy Tab. "De rechthoekige vorm is nodig vanwege de rechthoekige content die erop bekeken wordt. Kijk naar tv’s en digitale fotolijsten. Allemaal zijn ze rechthoekig. Ronde hoeken zijn zachter voor de gebruiker en de kleding. Er zijn minder beschadigingen. Dat is géén designkeuze. Tablets moeten bovendien bepaalde elementen hebben. Dat is niet om zoveel mogelijk op de iPad te lijken, maar om essentiële functies aan te kunnen bieden."

Volgens Samsung is de enige goede vergelijking tussen de twee tablets het transparante oppervlak, maar deze is volgens Samsung te algemeen om een verbod op te eisen. Daarnaast meent Samsung dat het ontwerp van de iPad helemaal niet zo origineel is als het bedrijf zegt. In een vergelijking met elementen van tientallen apparaten heeft Samsung laten zien dat de tablet niet nieuw is. "Apple doet net of er in den beginne niets was en de iPad toen kwam en er licht was. Dat is een onjuiste schets van de markt en het is misleiding", meent Samsung.

Op 24 januari zal de rechter waarschijnlijk zijn uitspraak doen.