2min

Samsung heeft vandaag maar liefst vier nieuwe Android-smartphones aangekondigt. Het zijn alle vier geen high-end toestellen maar meer bedoelt voor het midden en de onderkant van de markt. Samsung wil haar positie op de markt van goedkopere smartphones hiermee duidelijk versterken.

Het gaat om dus om vier nieuwe Android-smartphones welke alle vier voorzien zullen worden van Android 2.3 Gingerbread. Het gaat om de Galaxy W, Galaxy M Pro, Galaxy Y en Galaxy Y Pro.

De Galaxy W is een toestel dat duidelijk in het middensegment thuishoort en de Galaxy M Pro is een wat goedkoper model. De Galaxy Y toestellen zijn echte budget toestellen van Samsung.

De Galaxy W krijgt een 3,7 inch touchscreen, een 5 Megapixel camera en beschikt over een 1,4 Ghz processor (geen dual-core). Het toestel heeft qua specificaties maar ook qua uiterlijk veel weg van de Galaxy S Plus. Alleen zal deze goedkoper geprijsd zijn, waarmee het een zeer populair toestel zou kunnen worden. De exacte prijs is nog niet bekend maar de verwachting ligt tussen de 200 en 300 euro.

De Galaxy M Pro is duidelijk Samsung’s uitvoering van een Blackberry-killer. Het is een smartphone met fysiek toetsenbord en heeft ook wel wat weg van de HTC ChaCha. Het toestel heeft een 2,6 inch scherm met een resolutie van 480×320 pixels en draait op een processor van 832 Mhz. Ook beschikt het toestel over een 5 Megapixel camera, WiFi, UMTS en GPS. Ook van dit toestel is de prijs nog niet bekend, maar de prijs zal waarschijnlijk ergens tussen de 130 en 200 euro liggen. Volgens Samsung is de Galaxy M Pro echter vooral bedoelt voor de zakelijke markt en dit toestel zal dan ook meer zakelijke apps standaard krijgen voorgeïnstalleerd.

Tot slot blijven de Galaxy Y en Galaxy Y Pro over. Twee nieuwe budget-smartphones van Samsung. Ook deze toestellen beschikken over de 832 MHz processor. Hebben ze een 3,2 Megapixel camera en standaard ondersteuning voor WiFi, UMTS en GPS. Veel moet echter niet verwacht worden van deze toestellen omdat ze waarschijnlijk onder de 130 euro worden geprijsd.

Zoals je wellicht is opgevallen is Samsung overgestapt op een nieuwe naamgeving voor haar smartphones. Namen als Ace en Gio zijn verdwenen en vervangen door een enkele letter. Er zit echter een hele strategie achter de naamgeving.

Zo staat de S voor Supersmart, de R voor Royal, de W voor Wonder, de M voor Magical en de Y voor Young. Alle letters vertegenwoordigen ook hun eigen prijsklasse (ongeveer). Zo zullen de S telefoons bij hun introductie vrijwel altijd duurder zijn dan 400 euro, R-phones zullen tussen de 300 en 400 euro gaan kosten, W tussen de 200 en 300, M tussen de 130 en 200 euro en Y onder de 130 euro.

Tot slot zijn er ook nog toevoegingen zoals Plus en Pro. Plus betekent dat het een verbeterde versie is van het origineel en Pro betekent dat het toestel over een fysiek toetsenbord beschikt.