VIA heeft zijn nieuwe USB 3.0 controller VL811 uitgebracht. Deze opvolger van de VL810 USB 3.0 hub maakt het mogelijk om apparaten door middel van USB Battery Charging veel sneller op te laden.

In de nieuwe specificatie is de ‘Charging Downstream Port’ opgenomen, een techniek waarmee er tot drie keer zoveel stroom over een USB-poort geleverd kan worden. Daarmee kunnen bijvoorbeeld mobiele telefoons sneller opgeladen worden, maar wordt het ook mogelijk om tablets via de computer op te laden met dezelfde snelheid als via de netstroomadapter.

Andere features van de Vl811 chip zijn de mogelijkheid om gelijktijdig op verschillende snelheden te werken. Zo kunnen er tegelijkertijd USB 3.0, 2.0 en 1.1 apparaten aangesloten worden, zonder dat de snelste apparaten daar vertraging door ondervinden. Daarmee is de chip volgens Via ook geschikt voor gebruik op moederborden. Gigabyte bracht eerder al moederborden op de markt die dankzij ingebouwde USB 3.0 hubs over zes, acht of zelfs nog meer USB 3.0 poorten konden beschikken.

Met de nieuwe ontwikkeling is het mogelijk bijna 5 Gbps bandbreedte te halen. Hiermee is het mogelijk meerdere harde schijven tegelijkertijd op volle snelheid aan te spreken. Hoogstwaarschijnlijk zal de nieuwe USB 3.0 snel geïmplementeerd worden op moederborden van verschillende fabrikanten.

Veel fabrikanten gebruiken momenteel ook nog een chip van NEC. Welke nu grote concurrentie heeft gekregen.