2min

Verschillende fabrikanten zouden pessimistisch zijn over het nieuwe mobiele besturingssysteem van Google, Android Ice Cream Sandwich. Partijen zoals RIM, Motorola en HP twijfelen of het besturingssysteem wel in staat is om de concurrentie aan te gaan met Apple’s iOS. HP en RIM zijn beide weinig succesvol gebleken met hun eigen tablets en besturingssysteem en hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de tabletmarkt. Motorola staat op het punt te worden overgenomen door Google maar is tot op heden ook weinig succesvol geweest met de Motorola Xoom tablet.

RIM, Motorola en HP zouden van mening zijn dat het Android-besturingssysteem nog te kort schiet en zouden daarom liever willen wachten op Windows 8 alvorens opnieuw de tabletmarkt te betreden, als ze überhaupt terugkeren op die markt.

Ze denken dat tabletgebruikers beter kunnen wachten op de volgende Android-versie of tot dat Windows 8 op de markt verschijnt.

Volgens de bronnen zouden sommige fabrikanten bovendien verwachten dat de vraag naar tablets nog significant zal afnemen in de toekomst, waardoor er opnieuw meer laptops en netbooks verkocht zullen worden.

Dit komt overeen met de verwachting van Bryan Jones, een topman bij Dell Europe. Jones verwacht niet dat de tablet de laptop zal vervangen: "Laptops en desktops met bijvoorbeeld een groot vast toetsenbord zullen altijd superieur blijven voor het creëren van content, maar de tabletsoftware kan geoptimaliseerd worden." Desondanks hebben hebben tablets wel goede kansen op de zakelijke markt en hebben daarom "bestaansrecht" opgebouwd.

Ook Frank Shaw, de vice-president binnen de communicatieafdeling van Microsoft, verwacht niet dat tablets een einde zullen maken het PC-tijdperk. "Als er iets nieuws opduikt, betekent dat het einde voor het oude apparaat. Einde verhaal. Maar zo simpel is dat niet in de technologische wereld. Meestal verbeteren of completeren nieuwe uitvindingen de apparaten die we al hebben uitgevonden. Ze vervangen ze niet", aldus Shaw.

Twee weken geleden maakte Eric Schmidt, topman en voormalig CEO bij Google, bekend dat Android Ice Cream Sandwich in oktober of november gelanceerd zal worden. Volgens Larry Page, de huidige CEO, bij Google zou er behoefte zijn aan een nieuwe kwalitatief hoogstaand multiplatform dat zowel op tablets als smartphones kan draaien. Google wil hiermee tegemoet komen aan klachten van ontwikkelaars dat ze dezelfde applicatie tweemaal moeten ontwerpen. Gisteren riep Google ontwikkelaars via haar Android weblog op om de verschillende applicaties samen te voegen in één APK bestand.