Iedere pc-gebruiker heeft zijn eigen unieke instellingen die voor hem of haar het beste werken. Deze zijn gebonden aan één pc. Door de komst van Windows 8 gaat dat revolutionair veranderen. Door Windows 8 te koppelen aan je Windows Live ID, kunnen gebruikers een zogeheten ‘roaming profile’ aanmaken. Simpel gezegd betekent dit dat gebruikers op iedere PC kunnen werken, alsof het hun eigen pc is, zolang er maar Windows 8 op draait.

Dat schrijft Kate Frigon, hoofd van het You-Centered Experience Team, in een blog. Dit team houdt zich bezig met de verschillen in gebruikerservaring. Zij stelt dat iedere pc-gebruiker zijn eigen voorkeuren heeft als het gaat om de workflow.

Om deze gebruikerservaring met al je apparaten te delen, hoef je alleen maar over het nieuwe besturingssysteem Windows 8 en een Windows Live ID te beschikken. Zodra je inlogt, zijn al je instellingen beschikbaar op andere apparaten. Eerder opgeslagen instellingen zijn dan ook beschikbaar op andere apparaten.

Als je straks een computer koopt met Windows 8, krijg je bij het opstarten de optie om een account aan te maken die samengekoppeld wordt met Windows Live ID. Je kunt vervolgens instellen welke gegevens worden gekoppeld aan je Live ID, zoals je favorieten, browsegeschiedenis of opgeslagen wachtwoorden. Bij grote ondernemingen kan de systeembeheerder aangeven welke gegevens wel en niet gesynchroniseerd worden met andere apparaten.

Op het gebied van veiligheid wil Microsoft niets aan het toeval overlaten. Om te beginnen worden gebruikers verplicht om een sterk wachtwoord te kiezen. Daarnaast is er een tweede identificatiemethode in het leven geroepen: gebruikers dienen een tweede e-mailadres, mobiel telefoonnummer of geheime vraag op te geven. Microsoft vraagt om deze gegevens als een gebruiker voor de eerste keer gebruik maakt van de roaming profile. Al het verkeer dat vervolgens plaatsvindt, wordt versleuteld doorgezonden. Profielgegevens worden niet gedeeld met de Windows-pc en worden evenmin niet zonder toestemming vrijgegeven aan apps.

Lees meer