2min

Zojuist is de Apple-keynote geweest waarin de nieuwe iPhone 4S dan officieel is aangekondigd. De iPhone 4S is de opvolger van de iPhone 4, maar ziet er exact hetzelfde uit dan zijn voorganger. Alleen aan de binnenkant is de iPhone flink op de schop gegaan.

Zo beschikt de nieuwe iPhone 4S over een nieuwe A5-chip van Apple. Deze A5-chip is maar liefst twee keer zo snel dan zijn voorganger en haalt zeven keer betere grafische prestaties dan zijn voorganger. Hoewel het design dus identiek is, is er aan de binnenkort wel wat kracht bijgekomen.

Ook de antenne van de nieuwe iPhone is veranderd. Apple heeft gekozen voor een heel nieuwe techniek waardoor er geen antennegate meer zou moeten plaatsvinden. De nieuwe iPhone 4S heeft verder ook een kleine geheugenupgrade gehad naar 1 GB RAM en de camera is gewijzigd in een 8 megapixelmodel. Dit was eerst 5 megapixel.

De nieuwe camera kan ook meteen in full-hd video’s opnemen en is uitermate geschikt om mee te gamen. Apple blijft zich dus inzetten voor gaming op de smartphones. De nieuwe iPhone 4S zal vanaf 28 oktober in Nederland verkrijgbaar zijn. In enkele andere landen zal de iPhone 4S twee weken eerder verschijnen.

De grote vraag is uiteraard of Apple voldoende exemplaren heeft om zo’n snelle lancering te doen, maar Apple heeft aangegeven dat de iPhone 3GS en de iPhone 4 voorlopig ook in de verkoop blijven. Alle drie de iPhones krijgen overigens de beschikking over iOS 5 dat op 12 oktober zal worden vrijgegeven voor alle iPhone-, iPad- en iPod touch-bezitters.

Toch was er enige teleurstelling te bespeuren dat er geen iPhone 5 is aangekondigd door Apple. Iedereen had na ruim een jaar geruchten over de iPhone 5 het toestel dan ook verwacht. Veel Apple-gebruikers zijn dan ook teleurgesteld dat het alleen een interne upgrade is en geen uiterlijke vernieuwing. Ook op de beurs is de eerste reactie merkbaar: het aandeel van Apple staat op minus vier procent.

Over aandacht had Apple in elk geval niet te klagen. Wereldwijd zijn verschillende techwebsites onderuit gegaan of livebloggingfunctionaliteit compleet onbruikbaar geworden door het evenement van Apple. Veel consumenten wereldwijd wilden live de keynote van Apple volgen en schakelden naar de grote techwebsites. Ook op Techzine was het razend druk en hebben duizenden mensen meegelezen met onze liveblog, die redelijk goed overeind is gebleven. Techzine was een van de websites die uiteindelijk weinig last heeft gehad van de problemen.