Als het aan de Federal Communications Commission (FCC) ligt, wordt iedere smartphone voorzien van GPS. Hiermee wil de commissie de precieze locatie kunnen berekenen van mensen die naar het alarmnummer bellen. De maatregel zal pas vanaf 2018 in werking treden als deze wordt aangenomen door het Amerikaanse parlement.

Als nu iemand naar het alarmnummer belt en in de paniek het adres of de locatie vergeet door te geven, moet de alarmcentrale deze proberen te achterhalen door middel van triangulatie met zendmasten. Hoewel deze methode in de praktijk heeft bewezen te werken, is deze opsporingsmethode behoorlijk onnauwkeurig. Triangulatie stelt de alarmcentrale in staat om slechts een ruwe schatting van de locatie te geven. Met de nieuwe maatregel wil de FCC de opsporingstechniek van alarmcentrales moderniseren.

Ook aanbieders van VoIP-diensten die mobiele telefoons verkopen zouden hun toestellen van GPS-navigatie moeten voorzien. VoIP wordt door de meeste instanties beschouwd als een dienst waarvoor een landlijn nodig is. Maar de meeste VoIP-gebruikers zijn in de praktijk zeer mobiel. Daarom zou deze maatregel ook bij VoIP-aanbieders in werking moeten treden.

De FCC zegt in alle eerlijkheid dat nieuwe wetgeving op dit gebied waarschijnlijk overbodig zal zijn. De telecomwaakhond schat dat zonder nieuwe regels 85 procent van alle smartphones voorzien zal zijn van GPS in 2018.

In eerste instantie klinkt het initiatief zeer waardevol en zal het voor goede doeleinden ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld om hulpdiensten naar het juiste adres te sturen of vermiste personen op te sporen. Maar het is eveneens mogelijk om er flink misbruik van te maken. Als een hacker jouw locatie weet te achterhalen, kan hij besluiten om in jouw huis in te breken zodra je even de deur uit bent. Ook zou het als een ernstige inbreuk op je privacy beschouwd kunnen worden als iemand op ieder gewenst moment jouw huidige locatie kan nagaan. Het is dus nog maar de vraag of dit voorstel de eindstreep zal halen.