Microsoft is bezig met een nieuwe technologie waarmee het elk vlak oppervlak kan omtoveren in een touchscreen. Hiermee worden verschillende science-fiction films eindelijk werkelijkheid. Wellicht ken je de film Minority Report uit 2002 nog.

Microsoft heeft een blog geplaatst over de nieuwe technologie, waarmee Microsoft al zover is dat het een demonstratie gaat geven tijdens de User Interface Software and Technology conferentie. Op dit moment lijkt het erop dat Microsoft al zover is dat het kleine oppervlakken kan voorzien van een werkend projectie touchscreen, op termijn zouden grotere oppervlakken ook mogelijk moeten worden.

Voor de kleine oppervlakken heeft Microsoft de Omnitouch techniek ontwikkeld. Deze maakt gebruik van een laser en een dieptegevoelige camera en werkt alleen op korte afstanden. Zodra de camera en de laser op elkaar zijn afgestemd verschijnt er een projectie op het gewenste vlakke oppervlak, bijvoorbeeld een hand, arm, muur of bureau. Deze techniek heeft veel weg van wat Microsoft nu al toepast bij Kinect, Kinect is een camera waarmee gebruikers hun Xbox-console kunnen aansturen door middel van bewegingen.

Vooralsnog gaat het nog om een nieuwe technologie die op dit moment nog niet in staat is op de markt gebracht te worden voor consumenten maar Microsoft heeft duidelijk wel grote stappen voorwaarts gemaakt. Wanneer deze techniek breed beschikbaar komt blijft vooralsnog gissen, wellicht dat Microsoft hier binnenkort een uitspraak over durft te doen.